Nyheter24
Annons

Din mat håller dubbelt så länge i kylen – om du gör det här

Publicerad: 27 sep. 2025, kl. 19:00
Öppet kylskåp och livsmedel på ett bord
Du kan minska ditt matsvinn på flera sätt. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT och Janerik Henriksson/TT
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfrittPrenumerera

Tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket bär Livsmedelsverket ansvar för att arbeta mot ett minskat matsvinn i Sverige. Och den 29 september är det internationella matsvinnsdagen, vilken instiftades av FN år 2020.

Inför denna dag uppmärksammar myndigheten att svenska hushåll varje år slänger omkring 16 kilo mat, framförallt i form av frukt, grönsaker, bröd och matrester. 

­– Matsvinnet har minskat, men det går för långsamt både i Sverige och övriga Europa. Inom EU har man därför beslutat att införa bindande mål för att driva på arbetet mot Agenda 2030:s mål om halverat matsvinn i medlemsländerna. Uppdateringar i EUs avfallsdirektiv innehåller uttryckliga krav på medlemsstaterna att ta tag i matsvinnet. Att inte göra det kan innebära böter för Sverige, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande

Foto: Tim Aro/TT

Livsmedelsverket: 3 tips för att minska matsvinn

Livsmedelsverket hoppas därför att fler konsumenter engagerar sig för att minska matsvinnet. De ger bland annat dessa tre tips:

Annons
  • Många livsmedel håller längre än vad bäst före-datumet visar. Använd dina sinnen och titta, lukta och smaka innan du slänger mat!
  • Tänk kortsiktigt när du handlar mat för att inte köpa mer än vad du gör av med. Detta är särskilt relevant när du handlar frukt och grönsaker.
  • Du som gärna tänker långsiktigt och vill storhandla – använd din frys! Ett helt gäng livsmedel, däribland bröd, ost och grädde kan frysas.
Foto: Chris Anderson/TT

Uppmaningen: Sänk temperaturen i kylskåpet

Vidare delar myndigheten med sig av ett råd som faktiskt kan förbättra hållbarheten på din mat. 

­– I vår senaste konsumentundersökning svarade drygt 4 av 10 personer att de har 3-5 grader i kylskåpet. Vid 4 grader håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid 8 grader så om fler sänkte kylskåpstemperaturen till 4 grader skulle de få mer tid på sig att tillaga och äta upp maten vilket förmodligen skulle leda till ett minskat matsvinn, säger Karin Fritz i pressmeddelandet.

Vilken temperatur har du i kylskåpet? Kommentera nedan!

Kommentarer

Annons
Annons
Annons