Julen är här, och på många bord runt om i Sverige brukar en chokladask ligga och vänta.
Men Aladdinasken har inte alltid sett densamma ut, och för några år sedan var det andra chokladpraliner som gav jullycka.
Början av chokladaskens historia
Aladdinasken föddes ur ett praktiskt problem. Marabou hade cirka 300 pralinsorter, vilket var ohanterligt.
Lösningen för problemet blev en ask med 18 handplockade favoriter, skapad tillsammans med förpackningspionjären Ruben Rausing.
Under 1940-talet förändrades innehållet mycket, men redan på 1950-talet fastnade sortimentet. Tryffel och nougat blev basen, medan fruktcremer försvann.
Syskonet Paradis kom in i bilden
På 1950-talet föddes även syskonet Paradis, en ask med bara ljus choklad.
Gräddnougaten, som många förknippar starkt med Aladdin, debuterade i Paradis innan den hamnade i originalasken 1973.
Under 1960-talet blev chokladaskarna en jultradition för många, och designen från 1965 har med små justeringar hängt med fram till 2000-talet.

Choklad praliner läggs till och vissa tas bort
Sedan 1970-talet har konsumenterna fått större inflytande.
När Marabou försökte byta ut trillingnöten 1974 blev reaktionerna så starka att pralinen återinfördes, rapporterar Godare.
Under 2000-talet har innovationer som Aladdin Dark, saltkaramell och säsongssmaker som apelsinkanel och jordgubbskrisp adderats, samtidigt som vissa klassiker försvunnit.
Det blir årets Aladdinask 2025
Till julen 2025 fick jordgubbskrisp, apelsinkanel, romrussin och höstnougat kicken från askarna, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om.
Asken blir i år även 90 gram lättare och två nya praliner tar plats, nämligen drömkrisp och vaniljfudge.
Förändringen beror på ökade produktionskostnader vid fabriken i Upplands Väsby, och syftet är att hålla priset mer överkomligt för konsumenterna.
Nyheten har skapat starka känslor bland svenska kunder, som har uttryckt både sorg och frustration på sociala medier. Marabou betonar samtidigt att de vill bevara variationen i asken och hoppas att svenskarna även upptäcker nya favoriter.
– Genom att justera storleken på Aladdin har vi skapat förutsättningar för ett mer överkomligt pris – precis som när Marabou chokladkakorna storleksjusterades, säger Julia Lindberg, vd på Mondelez i Sverige i ett pressmeddelande.

Aladdinasken genom tiderna – snabbkoll
1939 – Premiärasken: 18 handplockade praliner från Marabous 300-sortersutbud. Funktionalistisk design tillsammans med Ruben Rausing.
1950-talet – Fruktcremer försvinner, tryffel och nougat blir bas. Antalet sorter minskas till 15.
1957 – Paradis lanseras, asken med enbart ljus choklad. Gräddnougat debuterar här innan den hamnar i Aladdin 1973.
1965 – Ny grafisk design på asken, en layout som håller fram till 2000-talet.
1974 – Försök att byta ut trillingnöten möts av ramaskri och pralinen återinförs.
1977 – Hela 11 praliner som hänger med in på 2000-talet.
1999 – Modernare layout, praliner avbildas på utsidan.
2010 – Retrokänsla inspirerad av 1939 års ask.
2011 – Aladdin Dark lanseras, asken helt med mörk choklad.
2014 – Det blir 75-årsjubileum. Tre nya praliner (fläderblom, hallonlakrits, ny tryffel), tre klassiker försvinner inklusive trillingnöten.
2016 till 2023 – Smaker och design uppdateras, lime, kakaokrisp, jordgubbskrisp, säsongsvariationer.
2025 – Nya praliner införs. Drömkrisp och vaniljfudge. jordgubbskrisp, apelsinkanel, romrussin och höstnougat lämnar askarna. Askarna justeras ned i storlek.
KÄLLA:Godare





