Fredag 25 Jun
Stockholm

"Fi har visat att det fortfarande går att göra politik med musik"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson.
Nyheter24:s Viktor Adolfsson. Foto:

Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om musik och politik – och varför de flesta partier är usla på det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Viktor Adolfsson

Tf Nyhetschef på Nyheter24. Twitter under @viktorado.

Läs mer

Musik och politik på Maktkamp24:

Del 1 – "Musikens betydelse i politiken har avtagit"

Del 2 - Moderaternas: "Vi gillar att dansa helt enkelt"

Del 3 publiceras på måndagen och handlar om Sverigedemokraterna.

"Tillgänglighet: Slut i lager".

Det är texten som möter den som vill försöka beställa Feministiskt initiativs valskiva på partiets hemsida. På skivan, som även sålts digitalt, har de samlat ihop 39 gamla och nya låtar under gemensam flagg: Kampen för feminism och jämställdhet.

Samtidigt har vi på specialsektionen Maktkamp24 försökt beskriva musiken i politiken i dag. Och det är knappast någon upplyftande läsning. Vänstern lever på gamla meriter, socialdemokrater tonar ned dess vikt. Liberaler tittar avundsjukt på Pussy Riot och moderater "gillar att dansa".

Det enda riksdagspartiet som har planer på en kampanjlåt är Centerpartiet. Det återstår att se om det blir en större succé än allsångsturnén med Maud Olofsson och Linda Bengtzing 2010.

Alla inblandade är överens om att det finns en kraft i musiken som kan få människor att engagera sig. Men partikanslierna verkar inte vilja lägga ner det arbete som krävs för att hitta bra samarbeten med musiker. 

I musiken kan nämligen visionerna och ideologin få plats och lyftas fram. Något som blir allt mer sällsynt i den vanliga politiska debatten. Moderater, socialister, liberaler och kristdemokrater drömmer alla om en bättre värld. Men den drömmen har de slutat prata om.

Att Fi ens väljer att producera en valskiva visar att det finns de som fortfarande tror på musikens kraft. Och att det finns mängder av musiker som vill vara med och påverka med sin musik. Att den sålt slut samtidigt som partiet lockar tusentals till gator och torg och ökar i opinionen är nog ingen tillfällighet.

Tyvärr har de etablerade partierna totalt tappat bollen, och ingen verkar vilja ta upp den. Det är uselt.

Så jag antar att artister med politisk musik får fortsätta uppträda framför tusentals engagerade ungdomar som inte vet åt vilket håll de ska rikta sitt engagemang.

Det behöver liksom inte ens vara bra. Kan man vinna ett val med kampanjrefrängen "Om det flyter, låt det flyta. Om det funkar, låt det funka" så kan man nog vinna med vad som helst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela