Länderna i Europa är olika, tycker Blondinbella. Det är bara att titta på bidragen i ESC.
1 av 3
Länderna i Europa är olika, tycker Blondinbella. Det är bara att titta på bidragen i ESC. - Foto: Lars Pehrson
Bloggerskan har alltid röstat och hoppas att så många som möjligt lägger sin röst i år.
2 av 3
Bloggerskan har alltid röstat och hoppas att så många som möjligt lägger sin röst i år.
Isabella tillsammans med maken Odd Spångberg.
3 av 3
Isabella tillsammans med maken Odd Spångberg. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Isabella Blondinbella Löwengrip: "Mindre makt åt EU"

Storbloggerskan Isabella Blondinbella Löwengrip vill begränsa EU:s makt i Sverige. Bland annat för att EU-länderna skiljer sig så mycket åt: – Det är bara att titta på bidragen i ESC. Svenskarna sitter med skämskudden när vi tittar på andra länders låtar, säger hon till Nyheter24.


Aldrig röstat?

Här är Blondinbellas tips hur du ska tänka. 

1. Tänk på att skilja på EU-valet och riksdagsvalet. När det gäller EU ska du först och främst bestämma om du är positiv till EU eller inte. Hjälper det Sverige eller stjälper? Vad skulle hända om vi lämnade EU? 

2. Fundera ut vilka frågor du brinner för. Mer miljö eller brottslighet? Kanske mat? 

3. Välj en person som driver dina hjärtefrågor. Personen behöver inte tillhöra samma parti som du annars rösta på. I EU-valet handlar det mer om enskilda politikers egna inriktning. 

Centerpartiets Fredrik Federley får Blondinbellas röst i det analkande EU-valet. Anledningen är att Löwengrip vill begränsa hur mycket EU ska få bestämma över Sverige. 

– Jag tror på Europa, men jag är livrädd att ett centraliserat EU ska ta över. Att Sverige en dag inte ska få bestämma själv över föräldraledighet, ha sin egen riksbank eller bestämma priser på grönsaker, berättar hon för Nyheter24

"Hur mycket ska vi hjälpa andra?"

Hon menar att länderna i Europa ligger på så olika nivåer att det blir ogynnsamt för Sverige att överlåta mer makt åt EU. 

– Sverige är ett av de länder som klarat sig bäst i världen ur den ekonomiska krisen. Sedan hjälper vi andra länder, som Grekland. Men man måste få vara lite egoistisk, om vi är så duktiga på att hantera krisen ska vi verkligen dela med oss till alla länder i EU? 

Positiv till att vara med i EU

Isabella Löwengrip väljer nu att kryssa Federley för att hon tycker att hans åsikter överensstämmer med hennes. Han vill att EU ska göra färre saker, men göra de bättre. 

– Jag är fortfarande positiv när det gäller handeln, att vi kan bo var vi vill och en gemensam brottsbekämpning. Men problemet är att alla länder befinner sig på mils avstånd när det gäller utveckling och kultur, säger Löwengrip. 

Jämför med olika bidrag i ESC

Hon jämför skillnaderna med Eurovision Song Contest. 

– Det är bara att titta på bidragen i ESC. Svenskarna sitter med skämskudden när vi tittar på andra länders låtar. Det visar verkligen att vi är på olika nivåer i Europa, hur ska vi då kunna enas i EU?

Isabella Löwengrip har alltid gått till vallokalen. Hon hoppas att många unga förstår hur viktigt det är att lägga sin röst. 

– Folk har nog svårt att förstå att valet påverkar deras vardag. Att det ändå inte blir någon skillnad. Men i år är det ett jätteviktigt val i frågan om hur mycket EU ska växa. Enda sättet att påverka dessa frågor är att gå och rösta! 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!