Pavel Gamov kallar Mona Sahlins dotters giftermål för en "fadäs".
Pavel Gamov kallar Mona Sahlins dotters giftermål för en "fadäs". - Foto: Fakisimil/TT Bild/Montage

SD-topp skickade rasistmejl om Mona Sahlins dotter

Ett av SD:s toppnamn inför EU-valet, Pavel Gamov, skriver i ett mejl till högerextrema Nationaldemokraterna att giftermålet mellan Mona Sahlins dotter och en mörkhyad man är en "fadäs".


För dödsstraff

2009 frågade sig Gamov även om hur Nationaldemokraterna ställde sig till frågan om dödsstraff.

När svaret blev att man inte var för det beklagade han sig.

"Okej, det var synd, tycker jag, för personligen är jag för ett återinförande av dödsstraffet", skrev han enligt Expressen.

Sverigedemokraternas EU-kandidat och suppleant i partistyrelsen, Pavel Gamov kallade Mona Sahlins dotters giftermål med en mörkhyad man för en "fadäs", avslöjar Expressen.

Det var sommaren 2009 när Sahlins dotter skulle gifta sig som flera främlingsfientliga sajter fylldes med rasistiska artiklar om giftermålet. En av dem som störde sig var SD-toppen Gamov. I ett mejl till högerextrema Nationaldemokraterna kallar han giftermålet för en "fadäs".

– Jag blir upprörd över människoföraktet som den här Pavel ger uttryck för. Det är uppenbart att det är hudfärgen på min dotters man som är "fadäsen", säger Mona Sahlin till Expressen.

Försökt dölja kontakterna

Gamov har tidigare haft upprepade kontakter med ND – och bland annat hyllat deras arbete. När Expressen konfronterar honom säger han dock att han inte minns och att han vid tiden för mejlen och kontakterna var "politiskt osäker".

Gamov står på SD:s EU-lista och hoppas dessutom på att komma in i riksdagen efter valet i höst.

Kallar giftermålet för fadäs

Inför valet 2010 hade han kontakt med ND:s grundare, Vavra Suk och erbjöd sig att skriva artiklar för dem, bland annat om giftermålet. Han skickade en länk och fick som svar att ND redan hade koll på det. Då svarar Gamov: 

"Okej, kul att höra. Då antar jag att jag inte behöver skriva något om denna fadäs."

Enligt Mona Sahlin visar mejlkorrespondensen på ytterligare bevis att det finns kopplingar mellan SD och extrema grupper.

– Av alla hat- och hotskriverier som varit om mig genom åren så är de här skriverierna det som jag tog absolut mest illa vid mig av. Min dotter och hennes man hade lagt upp en hemsida, som ju gifta gör, som de fick stänga ned för att den fullkomligt dränktes av att hon var gift med en "neger". Det var fruktansvärt, säger hon till Expressen.

Uppmanade att kontakterna skulle raderas

När han senare i valet 2010 blev toppkandidat för SD i Uppsala kommun vädjade han till ND att hans kontakter med dem skulle raderas, samtidigt som han tackade för "det arbete ni utför".

Vavra Suk som i dag driver tidningen Nya Tider vill inte kommentera kontakterna med Gamov när Expressen kontaktar honom. Och Gavel själv säger att han skäms, att han hade dålig koll och var "politiskt omogen", skriver Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.