Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Feministdags: "Vad är en feminist?"

Irena Pozar.
1 av 1

Irena Pozar.

Letti Freivalds

Maktkamp24 | 07/08/2014 13:30

I premiärinlägget av Feministdags! skriver Irena Pozar om vad en feminist är och svarar på vanlig kritik. Väldigt basic, väldigt enkelt.

Feminist är en person som erkänner att det finns en struktur i samhället som gör att kvinnor ses som underordnade män. Detta kan ta sig i uttryck på en mängd sätt, till exempel ekonomiskt. 


Bildkälla

Kvinnors underordning i samhället betyder inte att alla kvinnor är underordnade alla män. Det finns en mängd andra strukturer som påverkar mängden makt vi som personer får i samhället. 

En vit kvinna som är chef på en bank är till exempel i en rad avseenden överordnad en svart man som jobbar som lokalvårdare. Där spelar till exempel klass och rasistiska strukturer in. Men överlag är kvinnor underordnade män på grund av den patriarkala strukturen i samhället där det män gör värderas högre än det icke-män gör. 

Erkänner en denna struktur och vill göra något för att förändra den så borde en kalla sig feminist. 
______________

VECKANS LISTA: 
Kritik och svar om feminism 

Många som kritiserar feminismen i dag menar att den:

1. Fokuserar för mycket på kvinnor

2. Diskriminerar män

3. Utmålar kvinnor som offer

Jag menar att det är så här:

1. Bara genom begreppet "feminism" står det klart att fokus ligger på kvinnan, det är sant. Feminister bedriver en kamp, kampen bedrivs i namnet för den grupp som är underordnad, inte på målet den vill nå, det vill säga jämställdhet. Feminismen vill uppnå total jämställdhet mellan könen. Det inkluderar även personer som inte definierar sig som man eller kvinna. Feminism är ett verktyg för att uppnå jämställdhet.

Michaela, HEJ BLEKK, skriver bra och mer utförligt om varför det heter feminism här.


Bildkälla

2. För att uppnå total jämställdhet behöver vi förändra saker i samhället. Vissa av dessa kommer, rent praktiskt, ske på bekostnad av män. Om en man till exempel tvingas ta ut mer föräldraledighet kommer han att få något mindre pengar och om vi inför kvotering så kommer "medelmåttiga" män som tidigare hade maktpositioner tack vare att de ses som män, att tappa dessa och bli ersatta av kompetenta kvinnor.

Många lyfter också frågan om kvinnors fördelar i vårdnadstvister, där de ofta tilldelas vårdnaden då de anses vara mer lämpade föräldrar. Det som ofta missas är dock att se att detta också beror på patriarkala strukturer, där kvinnor ska vara väna, föda barn och ta hand om dem.

Bildkälla

3. Allt oftare ser jag sammanhang där "offer" används som ett skällsord och något nedsättande. I diskussionen kring Genusfotografens skriverier om American Apparel och deras sätt att porträttera unga kvinnor reklam fick han mycket kritik som menade på att han utmålade kvinnor som offer.

Men att vara ett offer betyder inte att en själv har gjort något fel. Ett offer blir drabbat. Kvinnor drabbas av patriarkatet. Att vara ett offer för det betyder inte att en inte är tillräckligt stark eller medveten, tvärtom. Det betyder att en kan se och förstå strukturer som gör att kvinnor förtrycks. 

Bildkälla