Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"KD har en extremt dålig politik för hbtq-personer"

Gudrun Schyman – förvånad över Hägglunds citat.
1 av 2

Gudrun Schyman – förvånad över Hägglunds citat.

Faksimil

Ulrika Westerlund, RFSL.
2 av 2

Ulrika Westerlund, RFSL.

Faksimil

Maktkamp24 | 30/06/2014 12:46

Kristdemokraternas Göran Hägglund tycker att han företräder det mest hbtq-vänliga partiet. – Jaha, det har jag aldrig sett, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman till Nyheter24.

ALMEDALEN. På måndagsmorgonen hävdade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i TV4:s Nyhetsmorgon att Kristdemokraterna är det mest hbtq-vänliga partiet.

Men uttalandet har fått många att reagera. Nu riktar såväl RFSL och Feministiskt initiativ kritik mot Hägglund.

– Jaha, det har jag aldrig sett. De har aldrig drivit de frågorna på något utmärkande sätt, så det är väl nytt i så fall, säger Fi:s talesperson Gudrun Schyman till Nyheter24.

"Historiskt har de haft en extremt dålig politik"

Även Riksförbundet för HBTQ-personers rättigheter, som kämpar för hbtq-personers rättigheter, kritiserar KD-ledaren.

– Historiskt har de haft en extremt dålig politik för hbtq-personer, säger Ulrika Westerlund, RFSL:s ordförande, till Nyheter24.

Kristdemokraterna har en historia kantad av förslag och beslut som visat att de inte är hbtq-vänliga, snarare tvärtom, menar Westerlund. Bland annat var partiet länge emot att slopa tvångssterilisering vid könsbyte.

KD-politiker hävdade att homosexualitet går att bota

Flera kristdemokratiska företrädare har tidigare uttalat sig kritiskt mot att homosexuella par får gifta sig. Riksdagsledamoten Annelie Enochson har skrivit om "homoagendan" i RFSU och fått intern kritik.

Så sent som i maj hävdade en KD-politiker att homosexualitet går att "bota" med hjälp av bön.

– Det finns också kristdemokrater som drivit en del hbtq-frågor. Men jag tycker att man kanske ska markera lite tydligare på vilket sätt de tycker att hbtq-personers rättigheter är viktiga, och stötta personer inom partiet som faktiskt driver de här frågorna, säger Westerlund.