8 SD-kandidater med högerextrema kopplingar

- 01/07/2014, 08:08 -
En person medverkade när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Eskilstuna.

En person medverkade när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Eskilstuna.

TT

De kandiderar till poster runt om i landet för Sverigedemokraterna – men har kopplingar till högerextrema organisationer, det visar en granskning som Expressen och Expo gjort.

1. Bengt-Göran Rudbring, kandiderar för SD i Hässleholm.

Rudbring har enligt Expressen och Expo varit medlem i Nordiska rikspartiet och Nationalsocialistisk Front, båda två nazistiska partier. Nationalsocialistisk Front var han medlem i så sent som 2007.

– De makter som bekämpar svenskheten och svenskhetens bevarande har mig till fiende. Jag vill inte att detta samhälle ska rasa i smutsen utan ska kunna bestå som ett trevligt, medgörligt, humanistiskt samhälle, säger han till Expressen.

2. Alexander Fransson, kandiderar för SD i Emmaboda.

2012 demonstrerade nazistiska Svenskarnas parti i Eskilstuna – och då var Fransson enligt Expressen på plats. Till tidningen säger han att det var för att han skjutsade en kompis – en kompis som nu kandiderar för SvP.

3. Robert Soback, kandiderar för SD i Huddinge.

Enligt Expressen och Expo var Soback under några år medlem i högerextrema och numera nedlagda Nationaldemokraterna. Han ska dessutom så sent som 2011 ha medverkat vid en marsch som organiserades av bland annat nazistiska SvP.

– Jag ser inga problem med att delta i olika former av... vad ska jag kalla det för... manifestationer för Sverige, säger Soback till Expressen.

4. Richard Mattsson, kandiderar för SD i Åstorp.

Mattson ska ha beställt vitmaktmaterial från ett högerextremt förlag, bland annat boken "Förintelseindustrin" som enligt Expressen är populär i antisemitiska kretsar.

5. Daniel Persson, ordförande för SD i Bollebygd. 

Valåret 2010 var Persson, som sitter i kommunfullmäktige, enligt Expressen och Expo medlem i högerextrema Nationaldemokraterna. Han ska dessutom tidigare ha närvarat vid en konsert som arrangerades av Nationalsocialistisk Front.

6. Mattias Philipson, kandiderar för SD i Båstad.

Philipson var enligt Expressen och Expo under ett par års tid medlem i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna – samtidigt. Något som enligt honom aldrig ifrågasattes. Däremot tycker han att SD själva blivit för snälla.

– De har blivit lite för politiskt korrekta i vissa sammanhang. I invandringspolitiken behöver de inte rätta sig i ledet mer, säger han till Expressen.

7. Lars Nilsson, kandiderar för SD i Knivsta.

Stod enligt Expresson och Expo under 90-talet med i nazistiska Riksfrontens kontaktregister, ska ha beställt material från ett högerextremt skivbolag och enligt en förundersökning från det tidiga 00-talet så ska han dessutom ha prenumererat på nazistiska Info 14.

Nilsson förklarar för Expressen att andra personer måste ha uppgett hans namn.

8. Niklas Karlsson, kandiderar för SD i Tranås.

Karlsson ska enligt Expressen och Expo vid ett flertal tillfällen ha beställt material från högerextrema bolag. Dessutom ska han ha varit registrerad infobeställare av nazistiska Nordland – även om det är något som han nekar till.

Däremot så säger han till Expressen att han fortfarande prenumererar på Nationaldemokraternas tidning, Nationell Idag.