Lördag 21 Maj
Stockholm

8 SD-kandidater med högerextrema kopplingar

En person medverkade när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Eskilstuna.
En person medverkade när nazistiska Svenskarnas parti demonstrerade i Eskilstuna. Foto: TT

De kandiderar till poster runt om i landet för Sverigedemokraterna – men har kopplingar till högerextrema organisationer, det visar en granskning som Expressen och Expo gjort.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Åkesson: "Inga SD:are väljer ett nazistiskt parti"

Jimmie Åkesson hävdade att inga Sverigedemokrater lämnat för ett nazistiskt parti.

Nyheter24 passade på att lista fem personer som faktiskt gjort det.

Den listan läser du här.

1. Bengt-Göran Rudbring, kandiderar för SD i Hässleholm.

Rudbring har enligt Expressen och Expo varit medlem i Nordiska rikspartiet och Nationalsocialistisk Front, båda två nazistiska partier. Nationalsocialistisk Front var han medlem i så sent som 2007.

– De makter som bekämpar svenskheten och svenskhetens bevarande har mig till fiende. Jag vill inte att detta samhälle ska rasa i smutsen utan ska kunna bestå som ett trevligt, medgörligt, humanistiskt samhälle, säger han till Expressen.

2. Alexander Fransson, kandiderar för SD i Emmaboda.

2012 demonstrerade nazistiska Svenskarnas parti i Eskilstuna – och då var Fransson enligt Expressen på plats. Till tidningen säger han att det var för att han skjutsade en kompis – en kompis som nu kandiderar för SvP.

3. Robert Soback, kandiderar för SD i Huddinge.

Enligt Expressen och Expo var Soback under några år medlem i högerextrema och numera nedlagda Nationaldemokraterna. Han ska dessutom så sent som 2011 ha medverkat vid en marsch som organiserades av bland annat nazistiska SvP.

– Jag ser inga problem med att delta i olika former av... vad ska jag kalla det för... manifestationer för Sverige, säger Soback till Expressen.

4. Richard Mattsson, kandiderar för SD i Åstorp.

Mattson ska ha beställt vitmaktmaterial från ett högerextremt förlag, bland annat boken "Förintelseindustrin" som enligt Expressen är populär i antisemitiska kretsar.

5. Daniel Persson, ordförande för SD i Bollebygd. 

Valåret 2010 var Persson, som sitter i kommunfullmäktige, enligt Expressen och Expo medlem i högerextrema Nationaldemokraterna. Han ska dessutom tidigare ha närvarat vid en konsert som arrangerades av Nationalsocialistisk Front.

6. Mattias Philipson, kandiderar för SD i Båstad.

Philipson var enligt Expressen och Expo under ett par års tid medlem i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna – samtidigt. Något som enligt honom aldrig ifrågasattes. Däremot tycker han att SD själva blivit för snälla.

– De har blivit lite för politiskt korrekta i vissa sammanhang. I invandringspolitiken behöver de inte rätta sig i ledet mer, säger han till Expressen.

7. Lars Nilsson, kandiderar för SD i Knivsta.

Stod enligt Expresson och Expo under 90-talet med i nazistiska Riksfrontens kontaktregister, ska ha beställt material från ett högerextremt skivbolag och enligt en förundersökning från det tidiga 00-talet så ska han dessutom ha prenumererat på nazistiska Info 14.

Nilsson förklarar för Expressen att andra personer måste ha uppgett hans namn.

8. Niklas Karlsson, kandiderar för SD i Tranås.

Karlsson ska enligt Expressen och Expo vid ett flertal tillfällen ha beställt material från högerextrema bolag. Dessutom ska han ha varit registrerad infobeställare av nazistiska Nordland – även om det är något som han nekar till.

Däremot så säger han till Expressen att han fortfarande prenumererar på Nationaldemokraternas tidning, Nationell Idag.
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela