Gudrun Schyman på homepartyt i Visby.
1 av 3
Gudrun Schyman på homepartyt i Visby. - Foto: Nyheter24
2 av 3
- Foto: Nyheter24
3 av 3
- Foto: Nyheter24

Schyman stänger dörren för Alliansen

Det blir inget regeringssamarbete för Fi om något av allianspartierna sitter med. Men rörelsen som tagit partiet från marginalen till Europaparlementet kommer fortsätta även efter valet. Nyheter24 gick på ett stängt homeparty med Gudrun Schyman i Visby.


Fi:s ekonomiska politik

På onsdagen presenterar Feministiskt initiativ sin ekonomiska politik på ett seminarium i Almedalen. Redan inför det skriver Schyman och riksdagskandidaten Kenneth HermeleDN Debatt om att de bland annat vill införa en skatt på aktier och slopa både rut- och rotavdraget.

ALMEDALEN. Efter drygt 250 så kallade homepartyn står Gudrun Schyman inför en liten skara inbjudna i en lokal i Visby. Nu gör hon det inte längre som en uppstickare i marginalen utan kanske, kanske som talesperson för ett framtida riksdagsparti.

Nyheter24 fick chansen att sitta med under det hemliga arrangemanget och ta del av det som Schyman menar varit grunden för Feministiskt initiativs framgångar.

 – Jag tror att det har haft stor betydelse för det har mobiliserat många. Det är många som blivit medlemmar i samband eller precis efter homepartyna, säger hon till Nyheter24.

Sedan projektet inleddes har Fi ökat från 1 500 till 17 000 medlemmar.

"Jämställdhet är kunskap, man kan inte tycka något om det"

Homepartyt kretsar kring tre olika illustrationer som hon ritar på ett stort block. Hon uppmanar alla andra deltagare att rita av och spara pappret i fickan. Det handlar om klassamhälle, etnicitet och kön.

– Ni kan använda det som en karta i livet, säger hon till deltagarna.

Just den här kvällen jämför Schyman sin egen rörelse med miljörörelsen som till slut resulterade i Miljöpartiet, nu ett av Sveriges största partier. Då handlade det om att föra in hållbarhet i politiken – nu handlar det om jämställdhet, menar hon.

Hon tar upp ett slitet exemplar av Statistiska centralbyråns "På tal om kvinnor och män - lathund om jämställdhet" och läser högt de samhällspolitiska målen för jämställdhet.

Samtidigt avfärdar hon de som hävdar att Sverige är ett jämställt land, när inget av de fyra målen uppnåtts (lika makt och inflytande, lika lön för lika arbete, jämställdhet vad gäller arbete i hemmet samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra).

– Det är kunskap, det är inget man kan tycka, säger hon till deltagarna.

Syftet med homepartyt är att lära deltagarna om feminism och jämställdhet. Samtalet går sällan in specifikt på vad Fi vill göra åt de problem som finns, utom när några av deltagarna ställer frågor.

Valsedlarna – ett stort problem

Trots det har alltså Schyman och de andra riksdagskandidaternas hembesök resulterat i såväl en betydligt större medlemsbas som pengar till ett parti där alla jobbar ideellt.

I slutet av homepartyt skickar hon runt en gammal sminkväska som hon gjort om till kollekthov. Sedel efter sedel läggs i den av deltagarna, som också uppmanas bli medlemmar i Fi.

EU-valet blev en succé för Fi och Soraya Post sitter numera i Europaparlamentet. Inför höstens riksdagsval hamnar partiet över fyraprocentsspärren i flera mätningar – men det finns ett stort problem: Valsedlarna.

Eftersom Fi inte fick över två procent i förra valet har de inga förtryckta valsedlar – i stället måste frivilliga gå ut och lämna egentryckta sedlar i vallokalerna. Kanske kan det bli tungan på vågen till Fi:s nackdel.

"Tror de andra partierna önskar att vi inte fanns"

Schyman är i alla fall säker på att partiet gör ett succéval i höst och på att homeparty-rörelsen kommer att leva vidare även om Fi kommer in i riksdagen.

– När vi kommer in...ja, det hoppas jag, det är i alla fall min ambition att vi ska fortsätta att vara en homeparty-rörelse. Det ska alltid gå att boka en feminist. Det är målet. Jag tycker att alla i riksdagen ska vara ute så här regelbundet, säger hon.

Under Almedalsveckan presenterade Aftonbladet en undersökning som visade att en av fem av de socialdemokratiska väljarna vill se Fi i en S-ledd regering. Men Schyman tvivlar på att partiledningen där eller i de andra partierna är så sugna på det.

– Just nu så tror jag att de skulle önska att vi inte fanns alls. Det är den typiska reaktionen, att man ser det väldigt egoistiskt, säger hon.

I stället verkar Socialdemokraterna snegla mot exempelvis Folkpartiet. Därför måste man ställa den här frågan till Schyman:

Kan ni tänka er att sitta i en regering med ett alliansparti?

– Nej, det har jag svårt att se. Men vår inställning är att vi kan samarbeta med alla partier i politiska sakfrågor, säger hon och fortsätter:

– Kunskaperna om de här frågorna är väldigt skiftande. Har man inte kunskapen om att det här är strukturella maktfrågor utan tror att det är individuella frågor blir det ju väldigt svårt att samarbeta.

/
/
/
/
FI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.