Nazistsymbolen på Robert Stenkvists keps. SD:s ordförande i Stockholm.
1 av 2
Nazistsymbolen på Robert Stenkvists keps. SD:s ordförande i Stockholm. - Foto: Inte rasist men
Stenqvist nekade att den nazistiska symbolen som används av vit makt-rörelser idag är nazistisk. Sedan skriker han åt reportern.
2 av 2
Stenqvist nekade att den nazistiska symbolen som används av vit makt-rörelser idag är nazistisk. Sedan skriker han åt reportern. - Foto: Inte rasist men

SD-topp bar nazistsymbol i Almedalen: "Dra åt helvete!"

UPPDATERAD. Ordföranden för Sverigedemokraterna i Stockholms län bar en nazistsymbol på kepsen under Almedalen. När han frågas om det förnekar han först symbolvärdet och skriker sedan: – Dra åt helvete!


Varghaken

Varghaken, en symbol för motstånd, har använts i olika sammanhang i flera hundra år. I Tyskland började varghaken användas efter förlusten av första världskriget, som en symbol för ett nationellt motstånd mot den politik som tvingats på Tyskland av segermakterna. Inom nazistgrupperingarna har den behållit sitt symbolvärde. Källa Expo

Tyrrunan

Tyrrunan, efter den fornnodiska guden Tyr, står för kamp och seger. Runan användes av Hitlers nazister och har efter andra världskriget fortsatt att användas av några av de mest militanta nazistiska organisationerna. I Sverige hittar man tyrrunan i Svenska motståndsrörelsens logotyp. Källa Expo

ALMEDALEN. Robert Stenkvist, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län bar en nazistsymbol under Almedalen. När Inte Rasist Men ringer upp och frågar honom om saken, spårar Stenqvist ur. 

Symbol på kepsen

Det var när Inte Rasism Men gick igenom bilder från Almedalen som de upptäckte att SD:s ordförande i Stockholms län bar en nazistsymbol på kepsen. 

Men Robert Stenkvist, som vid tillfället befann sig på SD:s dag på Gotland vill inte kännas vid att han ska ha burit kläder från klädmärket. Men till slut uppger Stenqvist att han köpt kepsen efter att ha trillat över en länk på Twitter. 

Inbyggd maskering i huvtröjor

Det nazistiska märket Thor Steinar, som bland annat säljer en huvtröja med inbyggd maskering, är inget man råkar köpa menar dock Jonatan Leman på Expo.

– Det är inte ett klädmärke man snubblar över utan något man söker upp, säger han till Nyheter24.

Klädmärket har starka kopplingar till vit makt–rörelse och har bland annat öppnat upp en butik i Tyskland med namnet Brevik.

Används av naziströrelser i dag

Stenqvist förnekar att loggan är en nazistsymbol, eftersom den "inte är en svastika" men där har han fel: 

– Den är en blandning mellan två symboler, tyrrunan och varghaken som båda använts i tredje riket och av naziströrelser i dag, säger Leman. 

I ljudinspelningen som Inte Rasist Men har lagt upp hörs Robert Stenkvist skrika åt reportern på Inte Rasist Men

– Ni e helt vansinniga. Dra åt helvete!

UPPDATERAD 22:45:

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen säger till Nyheter24 att man från partiets sida aldrig brukar kommentera företrädares kläder. Han ser heller inga problem med just Stenqvists klädsel.

– I det här fallet kan man konstatera att det ej förekommer några politiska budskap på kepsen eller andra kläder av samma märke. Det är ett arabiskt företag som äger märket och det finns ingenting som tyder på att ägarna tillhör någon politisk rörelse, säger Kinnunen och fortsätter:

– Det kontroversiella här tycks vara att märket blivit populärt bland extremister i andra länder men vi kan inte klandra någon som bär ett plagg på grund av vilka andra som bär liknande kläder.

Lyssna på ljudinspelningen här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!