Stockholm

"'Lebb' är bland de värsta orden jag vet"

Tina Åkerman.
Tina Åkerman. Foto: Privat

Hur är det att vara ung, kvinna och homosexuell i dagens Sverige? Och vad är man trött på att få höra? Tina Åkerman guidar oss #iminoritet.


Läs mer
Mer om #iminoritet

– Nyheter24:s artikelserie #iminoritet ska inför riksdagsvalet belysa hatet och diskrimineringen som drabbar minoritetsgrupper.

– Fungera som en guide för alla de som vet mindre om gruppen och för alla som vill veta mer.

– Naturligtvis är inte våra utvalda personer representativa för hela gruppen – de ger oss bara sin egna fördjupande och personliga bild. 

Känner du nu i efterhand att vi inte har lyft en grupp?

Hör av dig till Magda på: magda.omerspahic@nyheter24.se.

PROFILEN. Tina Åkerman, 27, från Göteborg, ger oss en bild av hur det är att vara homosexuell tjej i dagens Sverige.

– För mig innebär homosexualiteten att kunna bli accepterad som vem som helst även om jag dras till kvinnor.

När insåg du att du inte var som "alla andra", det vill säga när du insåg att du var homosexuell?

– Som yngre tyckte jag om killar och när jag gick i lågstadiet tyckte jag om att kolla på tv-serien Baywatch. Kvinnorna där var otroligt fina och jag fick ett litet intresse men ignorerade det. Jag fick sedan upp ögonen för min lärare, tyckte att hon var så snäll och söt, men ignorerade det också.

– Men sen när jag gick i högstadiet var det en tjej i parallellklassen jag blev tokkär i. Jag trodde att det bara var något jag fick för mig, men känslorna blev allt starkare för varje dag som gick. Det var då jag insåg att tjejer är de jag attraheras av, så jag har mer eller mindre egentligen alltid kollat mest på tjejer. Det var då jag förstod att jag var flata.

Vilka problem stöter du på som lesbisk tjej?

– Står jag och kysser min flickvän så får man blickar som heteropar aldrig får. Jag blir liksom mer uttittad än andra. Är man ute på krogen tror folk att de ska få vara med om en trekant för de tycker att det är sexigt med två tjejer.

– När jag gick på högstadiet så fick min skolkurator och rektor reda på att jag var "bisexuell" – innan jag kom ut som flata – och kuratorn ringde då hem till mina föräldrar och kokade ihop en historia om att jag skrek könsord i skolkorridorerna och härjade – vilket naturligtvis inte var sant. Då sa de att: "Ja, ni vet väl om att er dotter är bisexuell?". Det samtalet gjorde mina föräldrar så upprörda att de anmälde både rektorn och skolkuratorn vilket resulterade i att de båda fick sparken.

Tycker du att diskrimineringen är tydlig och synlig?

– Folk tror att bara för att man är flata så klär man sig i "killkläder" och vill vara "kille". I min klass fick jag höra att jag "inte kan få barn ordentligt". En annan sa att om hennes barn skulle komma hem med en kompis som hade föräldrar av samma kön så skulle de inte få leka mer.

– Sen har jag fått kommentarer som: "Du har inte fått riktig kuk, jag kan visa dig så lär du aldrig bli flata igen". Men det har inte varit lika mycket mobbning eller lika hårt för mig att komma ut som det har varit för min flickvän eftersom jag bor i en storstad och tydligen så gör det väldigt mycket.

Vad är okej och vad är inte okej att säga om dig eller till dig som homosexuell?

– Säg flata, gay, homo, lesbisk. Folk har till och med sagt pojke och kille till mig för att jag klär mig som en "kille", men jag bryr mig inte. Men det jag inte gillar är när människor säger lebb eller lebbar – usch, det är de värsta orden jag vet!

Vad är du trött på att få höra?

– Hur har ni tjejer sex? Använder ni dildo eller strap-on? Vem är mannen respektive kvinnan? – jag är ju tillsammans med en kvinna för att jag vill ha en kvinna, ingen man. "Fan vad coolt att du är flata/lebb". "Hur ska ni skaffa barn?", "Ska ni åka till Danmark då eller?"

Hur tycker du att partierna kan jobba mot hatbrott och diskriminering?

Införa samtyckeslagen – jag förstår inte ens varför den diskuteras. Jag tycker de borde satsa mer på att lära ut barn och ungdomar i hbtq-frågor i skolorna. Prata öppet om homosexualitet lika mycket och på samma sätt som man gör med heterosexualitet. Om det ska heta "samkönade par" för homosexuella så borde heterosexuella ha benämningen "osamkönade par". 

– Man borde ha mer hbtq- och genusperspektiv i medier, reklam, barnprogram, affischer och dylikt. Det är år 2014 nu – inte 1930. Vi är alla människor och all kärlek är bra kärlek!

---

LÄS MER I SERIEN #IMINORITET:

DEL 1: Marwa Karim: "Folk undrar om jag vill leva ett 'normalt' liv"

DEL 2: Henrik Fannkvist: "Roligt när föräldrar får panik och väser: 'Titta inte på honom'"

DEL 3: Nicolas Näsman: "I bland pratar folk engelska med mig"

KRÖNIKA: Magda Omerspahic: "Dags att lämna plats åt dem i minoritet"

Håller du med Tina?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.