Kommer du ihåg de här "dängorna"?
Kommer du ihåg de här "dängorna"? - Foto: Faksimil / Montage

5 pinsamma vallåtar som ändå är bättre än Moderaternas nya

"Vi-i-i-i-iiii och framtiden". Det är refrängen i Moderaternas officiella vallåt 2014 – och en ny lägstanivå bland kampanjlåtar trots en hel del skämskuddar genom åren.


I dagarna har Moderaterna släppt kampanjlåten "Vi och framtiden" inför riksdagsvalet, skriven och producerad av Twin. Med textrader som "vi-i-i-ii-iii och framtiden" frågar vi oss om vi nu nått botten i svensk politisk musik.

Lyssna på låten här:


Pinsamt? Jovars. Och det kan man säga trots att det funnits en hel del låtar genom åren som fått oss att vilja begrava huvudet djupt ner i skämskudden. Här är fem exempel.

1. "Flyter"

Moderaternas officiella vallåt 2010 bestod av att Mange Schmidt, Wille Crafoord och Sofia Talvik bara ville låta allt fortsätta funka.


2. "Sverige jobbar"

Ungdomsförbundet Mufs vallåt inför samma riksdagsval var något alldeles, alldeles extra. "Vi har en ideologi", sjunger Jacob Hemming. Men mer ideologiskt än "jag är sjuksköterskan som hellre jobbar övertid än att se 'Svenska Hollywoodfruar'" blir det aldrig.


3. "Blåsippans väg"

Det kanske inte var någon tillfällighet att Sverigedemokraterna inte kom in i riksdagen redan 2006 när man lyssnar på det här. Sångare är Jimmie Åkessons närmaste man Linus Bylund som skrivit och producerat tillsammans med Tomas Ringdahl. SD-väljarna kanske inte var helt sålda på Bylunds breda stockholmska.

4. "Soffliggardans"

En gammal socialdemokratisk klassiker från Timrå 2002. Titeln, svänget och budskapet lämnar dock en hel del att önska.


5. "Robin Hoods vänner"

Gamle "Fame Factory"-eleven Andrés Esteche skapade Vänsterpartiets kampanjlåt 2010 – och det slutade med en sång om att vaska champagne och åka till Båstad. För att inte tala om den fantastiskt dåliga videon.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!