Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är mer oroligt att vara jude i dag än för några år sedan"

Nella Lisserow.

Nella Lisserow.

Danijela Froki

Maktkamp24 | 27/08/2014 14:48

Hur är det att vara ung, tjej och judinna i dagens Sverige? Och vad är man trött på att få höra? Nella Lisserow guidar oss #iminoritet.

PROFILEN. Nella Lisserow, 25, från Stockholm, ger oss en bild av hur det är att vara judinna i Sverige i dag.

När insåg du att du var judinna och majoriteten människor omkring dig var kristna?

– När jag var liten och gick hem till kompisar efter skolan på vintern. De hade julgranar och massor av ljus i fönsterna. Jag frågade mina föräldrar någon gång när jag var liten om inte vi också kunde ha en julgran hemma för det verkade så mysigt – men det ville de inte. Då förklarade de dem judiska högtiderna mer för mig. Sedan dess har jag egentligen inte brytt mig så mycket om någon högtid, varken judisk eller kristen.

Vilka problem tycker du att du stöter på som judinna?

– Jag vet inte om man kan dra en parallell mellan detta och att jag är judinna men jag gör det ändå. Men det här med att ha ett utländskt namn – jag hatade det när jag var liten för ingen av lärarna kunde uttala det så som det egentligen uttalas. Jag skämdes ganska mycket, men det gör jag absolut inte idag. Det är mest störigt att folk jämt har problem att uttala det och att alla frågar vart namnet eller jag kommer ifrån. Jag förstår att folk är nyfikna men vissa dagar hade det kanske varit lättare att heta Anna Andersson.

– Andra saker folk ofta frågar är om jag måste gifta mig med en jude, varför jag inte firar jul, hur jag klarar mig utan julen, om jag går i synagogan, varför jag inte tycker om att gå i kyrkan och så vidare. Ibland frågar folk mig om mitt utseende är typiskt för judar. Sen har jag självklart fått en del kommentarer om vad jag tycker om Israels agerande i olika situationer.

– Jag slutade bära halsband med Davidsstjärnan som väldigt ung för att jag inte ville inte ha frågor. Jag skämdes egentligen inte, men det var enklare att få bara smälta in utan massa frågor. Även om folk mest var nyfikna.

– Dessutom har jag hört saker som har varit riktat mot judar, som folk har kläckt ur sig utan att veta om att jag är judinna. Exempelvis: ”Jag fryser som en jävla jude”, ”Rik som en jude”, ”Snål som en jude”, ”Judarna styr media”. Det är som att folk aldrig lär sig, är fördomsfulla och att skämta om det gör det "accepterat" att folk börjar tro på det till slut. En person gick även och spred rykten om judar i den korridoren jag bodde i när jag studerade i Lund och hen visste mycket väl om att jag var judinna.

Tycker du att diskrimineringen mot judar är tydlig och synlig? 

– Personligen upplever jag kanske inte diskriminering på daglig basis, men det har absolut blivit ett ändrat klimat i att vara jude idag jämfört med ett par år sedan då det är mycket mer oroligt. Händelser och incidenter som sker både i Sverige och runt om i Europa påverkar ju ens sätt att tänka på om framtiden. Det märks även i sociala medier och slutna grupper som talar om hur framtiden för judar ser ut. Diskrimineringen skulle vara att folk tiger om de problem som uppenbarligen finns.

Vad är okej och vad är inte okej att säga om dig eller till dig som judinna?

–  Det är okej att behandla mig som en helt vanlig människa. Inte okej att behandla mig som om jag inte vore det. Ibland får jag en känsla av att vissa personer aktar sig för att säga eller prata om en del saker med mig, då de tror att det ska göra mig upprörd. Men jag förstår den grejen. Däremot svarar jag gärna på frågor om människor är genuint nyfikna och open-minded så att säga – utan att vara dömande.

Vad är du trött på att få höra?

– "Fint namn! Vart kommer du ifrån? Det är väl inte svenskt?", "Vaddå, så du firar inte jul?" "Är du inte ledsen för att du inte firar jul?", "Men vaddå, firar du typ midsommar då? Påsk då?", "Äter du gris?", "Tar du illa upp om man säger något om judar? Det är inte du liksom, personligen asså".

Hur tycker du att partierna kan jobba mot hatbrott och diskriminering?

– Sluta tiga, våga ta tag i saker och sluta skjuta upp det som om det skulle lösa sig av sig själv. Ta de tecken som finns på allvar och inte strunta i dem, det misstaget har världen gjort många gånger förr och vi tycks aldrig lära oss.

---

LÄS MER OM #IMINORITET:

DEL 1: Marwa Karim: "Folk undrar om jag vill leva ett 'normalt' liv"

DEL 2: Henrik Fannkvist: "Roligt när föräldrar får panik och väser: 'Titta inte på honom'"

DEL 3: Nicolas Näsman: "I bland pratar folk engelska med mig"

DEL 4: Tina Åkerman: "'Lebb' är bland de värsta orden jag vet"

DEL 5: Danial Moeeni: "Queer är en åsikt – det är inte en läggning"

DEL 6: Yrsa Hagström: "Fel av homosexuella att välja att ta 'den bisexuella vägen ut'"

DEL 7: Haris Delic: "Islamofobi är en typ av rasism som finns på alla plan i samhället"

KRÖNIKA: Magda Omerspahic: "Dags att lämna plats åt dem i minoritet"

Håller du med Nella?