Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anna Kinberg Batras farfar tysk agent

Säpo har sammanlagt tio pärmar om Kinberg Batras farfar.
1 av 2

Säpo har sammanlagt tio pärmar om Kinberg Batras farfar.

Pontus Lundahl/TT Bild

Kinberg Batra säger själv att man "inte väljer sin släkt själv".
2 av 2

Kinberg Batra säger själv att man "inte väljer sin släkt själv".

BERTIL ERICSON / TT

Maktkamp24 | 10/12/2014 07:45

Anna Kinberg Batra, som under tisdagen nominerades till att bli M:s nya partiledare, om uppgifterna att hennes farfar var tysk agent.

Moderaternas partiledarkandidat Anna Kinberg Batras farfar var tysk agent i Sverige under andra världskriget, skriver Aftonbladet.

Hilding Kinberg var agent i Stockholm för Tysklands militära underrättelsetjänst Abwehr och hjälpreda åt storspionen Karl Heinz Krämers.

Kartlagd av Säpo

Enligt dokument som Aftonbladet tagit del av blev farfar Kinberg kartlagd av Säpo under flera år – en kartläggning som resulterade i sammanlagt tio pärmar med information endast rörande honom.

"Man väljer inte släkten själv"

– Få släkter är perfekta och man väljer den inte själv. Det här är en person som jag har haft ytterst begränsad kontakt med, säger Anna Kinberg Batra själv i en skriftlig kommentar till Aftonbladet, och fortsätter:

– Han lämnade sin familj tidigt.

Opererade rån Stockholm

Enligt Aftonbladet ska Hilding Kinberg haft täta kontakter med tyske legationstjänstemannen Karl Heinz Krämer och opererat från Stockholm under andra världskriget.

– Men han var inte någon betydande agent, säger Tore Pryser, författare och professor i samtidshistoria vid Högskolan i Lillehammer i Norge, om Kinberg Batras farfar, till Aftonbladet.