Stockholm

Shekarabi om välfärdsvinster: "Finns ingen folklig förankring"

Ardalan Shekarabi om vinster i välfärden
Ardalan Shekarabi i stor intervju. Foto: TT

Civilminister Ardalan Shekarabi i lång intervju om skandalerna i SSU, om vinsterna i välfärden och om han kan tänka sig att bli statsminister en vacker dag.


Läs mer

Han är flyktingbarnet som gjorde superkarriär och blev en av Sveriges mäktigaste. Ardalan Shekarabi är civilminister i Stefan Löfvens regering, och spås en ljus framtid. Då och då dyker han till och med upp i spekulationerna om vem som ska bli Socialdemokraternas nästa partiledare.

I en stor intervju i Nyheter24:s podd 24Frågor berättar Ardalan Shekarabi om uppväxten i Iran, om skandalerna i SSU, kläder och Jimmie Åkesson.

En fråga som ständigt kommer upp när Shekarabi pratar är vinster i välfärden. Socialdemokraterna vill ha ett vinsttak i privata verksamheter, men man har inte det stöd i riksdagen som krävs för att driva igenom förändringar. 

– Det finns inget annat land i Europa som tillåter vinstuttag på det här sättet, det är frustrerande att vi inte kan ändra det, säger Shekarabi. Han är tydligt frustrerad över situationen, och menar att det kommer ta tid innan han kan ändra systemet på allvar, säger Ardalan Shekarabi i podden. 

– Det finns ingen folklig förankring för det system vi har. Det är ett väldigt märkligt upplägg vi har när vi låter pengar läcka från välfärden. 

Skandalerna

2003 blev Ardalan Shekarabi ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, och genast började det storma kring honom. Dagens Nyheter avslöjade att Shekarabi hade använt interna SSU-pengar för att driva sin egen kampanj, pengar som egentligen skulle gå till ett integrationsprojekt. 

Samtidigt avslöjades det att SSU blåst upp sina medlemssiffror för att skaffa sig fördelar i interna strider. När röken lade sig hade medlemssiffrorna minskat från 20 000 till drygt 4 000. 2005 avgick Shekarabi, efter knappt två år på posten.

– Man fostrades in i en falangstrid inom SSU där mycket var tillåtet som kanske inte skulle varit tillåtet. Och jag var en del av det där.

Hur ser du tillbaka på den tiden idag?

– Ärligt talat är jag glad över att jag gick igenom det där. Det har format mig. Det kan vara bra att åka på stryk i karriären eller i sina uppdrag, man får distans till det hela och ett kritiskt tänkande man kanske inte skulle ha annars.

Trots skandalen i ungdomsförbundet har Shekarabi haft en stark karriär inom Socialdemokraterna. Men många menar att den inte peakat än. När framtida partiledare diskuteras är 39-årige Shekarabis namn ett som ofta dyker upp. 

Hur känns det att folk ser dig som framtida partiledare?

– Jag tänker inte i de banorna, man kan inte gå runt och tänka så. Varje morgon jag vaknar funderar jag på hur jag använder den makt och ansvar jag har idag för att göra livet bättre för så många som möjligt.

Fast... om du var högre upp skulle du kunna förändra livet för många fler?

– Nej, jag tänker inte så. Jag hoppas att Stefan Löfven fortsätter vara statsminister i många år till. Jag är otroligt inspirerad och imponerad av hans ledarstil. Det finns ingen prestige, han är en genuin människa. Han är den man ser, han står för sina värderingar och åsikter. 

Lyssna på hela podden HÄR, eller på iTunes

Tycker du vinster i välfärden är bra?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.