Ulf Kristersson
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. - Foto: Marko Säävälä / TT

Moderaterna vill sänka skatterna – och bidragen

Moderaterna har nu lagt fram sin vårbudget, men några stora nyheter blev det inte. Moderaterna la tyngdpunkten på att sänka skatterna för de som jobbar.


På onsdagen var det dags för Moderaterna att presentera sin vårbudget. Budgeten kommer att gälla som ett valmanifest och en bild av hur Sverige kommer styras om Moderaterna vinner valet. 

Men den som hoppades på några stora nyheter från partiledaren Ulf Kristersson kanske blir lite besviken. 

Som Moderaterna meddelat tidigare kommer det bli rejäla skattesänkningar om Ulf Kristersson blir statsminister. Över 27 miljarder kronor kommer satsas på att sänka skatten – varav 22 miljarder kommer att gå till ett nytt jobbskatteavdrag. 

Samtidigt vill Moderaterna att nya satsningar på polis och skola ska betalas med lägre bidrag. 

Moderaterna har höga förväntningar på sin politik. Man räknar med att runt 70 000 fler kommer att få jobb med partiets politik.

– Det måste alltid löna sig bättre att arbeta än att gå på bidrag, så är det inte idag. Om det finns folk som går på bidrag när det finns lediga jobb har vi ett problem, säger Ulf Kristersson till Nyheter24. 

Det talas ju ofta om att det finns en mismatching på arbetsmarknaden, löser man det med sänkt skatt på inkomst?

– Om alla människor som går på bidrag märker att det lönar sig bättre att jobba så har det en effekt. Då kan vi inte ha så höga skatter på låga inkomster som vi har i Sverige idag.

Hur ser du på bidrag som till exempel studie- och barnbidrag, kommer ni sänka dem?

– Nej, vi kommer inte se över barnbidragen. De bidrag som ligger i grunden är bra, det är när man staplar flera olika bidrag på varandra som det blir det problem, säger Kristersson till Nyheter24. 

Ulf Kristersson om besöket på strippklubben: "Lite besviken"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig rösta på Moderaterna?
Tack för din röst!