Måndag 20 Sep
Stockholm

Arga och bittra människor är mer kritiska till invandring

Jimmie Åkesson
Ny tysk forskning visar en koppling mellan bitterhet och motstånd mot invandring. Foto: TT

En ny studie visar att personliga motgångar som arbetslöshet, skilsmässa och sorg kan leda till att man blir mer orolig över invandring.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kan bitterhet över hur livet se ut kopplas till motstånd till invandring? Ja, det visar en ny tysk studie. 

Forskningen visar att ilska, hopplöshet och missnöje med sitt liv i kombination med skilsmässa, arbetslöshet eller sorg kan öka risken för bitterhet – och därmed misstänksamhet mot invandring. 

Studien fokuserar framför allt på hur människor anser att livet har gått jämfört med vad man anser att man förtjänar. 

– Undersökningen visar att korrelationen är stark. Ju bittrare en person är desto större är sannolikheten för att han eller hon oroar sig över invandringen, säger Panu Poutvaara, doktor i ekonomi vid universitetet i München, till finska Huvudstadsbladet. 

Poutvaara menar också att studien förmodligen går att applicera på Norden, och Sverigedemokraternas syskonparti Sannfinländarna.

– Det här är spekulationer, eftersom jag inte har några data, men om motsvarande frågor ställdes i Finland tror jag att det är sannolikt att det bland Sannfinländarnas anhängare skulle finnas en större grupp personer än genomsnittet som upplever att de missgynnats i livet och som är mer oroade över invandringen. säger Poutvaara till HBL. 

Studien visade också att det finns en tydligt koppling mellan bitterhet och att söka sig till högerextrema partier och rörelser. I Sverige skulle det alltså kunna betyda att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen lockar till sig besvikna och bittra människor som anser att de förtjänar ett bättre liv.

Den nya tyska forskningen har även stöd i tidigare svensk forskning. I höstas släpptes en rapport från Stockholms universitet som visade att sympatier för Sverigedemokraterna är mycket hög bland människor som blivit av med jobbet eller som blivit varslade, enligt Dagens Arena

Den svenska studien visade att en kombination av arbetslöshet och att bo i ett område med hög inflyttning av utrikes födda ökade benägenheten att rösta på Sverigedemokraterna. 

Den finska rapporten är inne på samma spår. 

– För samhället överlag är bitterhet en tärande och destruktiv kraft. Psykologisk forskning visar att arbetslöshet föder bitterhet, säger Panu Poutvaara till HBL. 

Är du bitter?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela