Socialdemokraterna/Ledset barn
Socialdemokraterna vill införa obligatoriska psykiska hälsokontroller i skolan. - Foto: Jonas Ekströmer/Jessica Gow / TT/ montage

Socialdemokraterna vill ha psykiska hälsokontroller i skolan

Kontrollerna ska vara obligatoriska och göras samtidigt som hälsoscreeningen. Socialdemokraterna vill också att ungdomar lättare ska kunna söka hjälp via mobilen.


Socialdemokraterna vill ta krafttag mot ungdomars psykiska ohälsa, det presenterades på en presskonferens idag. 

200 000 unga människor mår dåligt idag, och Socialdemokraterna vill lägga drygt en kvarts miljard på att förbättra ungdomars situation. 

Finansminister Magdalena Andersson och Socialminister Annika Strandhäll presenterade reformerna på en pressträff tillsammans med S-studenters Nasra Ali och SSU:s ordförande Philip Botström

– Den psykiska ohälsan är kanske den viktigaste välfärdsfrågan överhuvudtaget inför höstens val, säger SSU:s ordförande Philip Botström till Nyheter24

Bland annat ska man i skolan ha obligatoriska ”screenings” där elevers psykiska ohälsa undersöks. Vårdcentralerna ska bli bättre på att möta ungdomars ohälsa, och 25 miljoner kronor ska satsas på att Ungdomsmottagningen ska kunna hjälpa ungdomar direkt i mobilen via chatt, telefon eller videosamtal. 

Socialdemokraterna vill också ändra synen på självmord. Istället för att bara polis rycker ut på självmordslarm vill man även att ambulans och akutbil rycker ut. Detta eftersom man menar att självmord inte är ett brott, utan en del av ett sjukdomsförlopp. 

Finansminister Magdalena Andersson menar att det ungdomars psykiska ohälsa är en del av ett större samhällsproblem. 

– Stressen i skolan och bostadsbristen måste bli bättre, men även arbetsmarknaden måste bli bättre. Att vänta på sms som avgör om man får jobba eller inte skapar stress och otrygghet, sa finansminister Magdalena Andersson på dagens pressträff. 

Men hur blir det med dem som faktiskt inte vill prata om sin psykiska ohälsa då? 

– Vi ska ha en elevhälsa som bryr sig om hur vi mår, inte bara hur mycket vi väger eller hur långa vi är. Vi måste prata mer i hela samhället om det här, inte minst för att ungdomar inte ska tycka det känns läskigt att prata om psykisk ohälsa, säger Philip Boström till Nyheter24. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det här låter bra?
Tack för din röst!