Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skyhöga bensinpriser fortsätter stiga: ”Kan gå över 16 kronor”

- 17/05/2018, 16:49

Lagom till sommaren kommer bensinpriset nå nya höjder. Den som vill tanka full tank få nu hosta upp 800 kronor eller mer.

Du kanske har märkt att bensinen blivit allt dyrare den senaste tiden? På många ställen runt om i Sverige ligger priserna på så högt som 15,90 och högre för en liter 95-oktanig bensin. 

Och nu varnar Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet för att priserna bara kommer att öka. 

– Det ligger i farans riktning att det går över 16 kronor säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet till Svenska Dagbladet. 

Men vad beror då det höga bensinpriset på?

Jo, det är faktiskt utländska faktorer som är avgörande. Det senaste halvåret har priset på råolja stigit med 8 dollar fatet, och ligger nu på 78,29. Anledningen till det är bland annat att oljekartellen Opec hållit ner produktionen just för att få upp priset. 

Även de kyliga relationerna mellan Iran och USA efter att Donald Trump beslutat att lämna kärnvapenavtalet gör att priserna lär stiga. 

– Iran producerar drygt 3 miljoner fat per dag och skulle de komma in i ett nytt embargo så minskar det, säger Ulf Svahn till Svenska Dagbladet. 

På onsdagen höjdes priserna ytterligare på landets bensinstationer. Nu får man ge 15 kronor och 96 öre för en liter 95-oktanig bensin på en av Cirkle K:s bemannade stationer. För dig som tankar 98-oktanigt är priset sedan länge över 16 kronor litern. 

Det innebär att den som ska tanka full tank får pröjsa nästan 800 kronor vid tankningen, om man har en tank på 50 liter. 

Mer från Maktkamp24: 5 brutna vallöften från Socialdemokraterna

Tror du bensinpriset kommer öka?