Stefan Löfven 2014 och 2018
1 av 4
Här är löftena Löfven inte kunde hålla. - Foto: TT
Traineejobben skrotades 2017
2 av 4
Traineejobben blev en flopp
Brutna vallöften
3 av 4
Barngrupper i förskolan - Foto: TT
4 av 4

5 brutna vallöften från Socialdemokraterna

Det skulle bli traineejobb, bankskatt och stopp för vinster i välfärden. Men hur gick det sen? Här är fem löften Löfven inte kunde hålla.


1. Traineejobben

Det var Socialdemokraternas viktigaste jobbreform inför valet 2014, hela 32 000 jobb för ungdomar skulle det bli. I de så kallade ”traineejobben” skulle den anställde kunna kombinera praktik och utbildning, och på så vis ta sig in på arbetsmarknaden. 

Men det hela visade sig vara svårare än vad Löfven och Andersson räknat med. Tre månader in på satsningen hade Arbetsförmedlingen bara ett enda traineejobb registrerat. 2016 stod det klart att reformen bara resulterat i 270 jobb i hela landet, och i september 2017 dödförklarade Stefan Löfven traineejobben.

Bild: Nyheter24

2. Bankskatten

”Från banker till barn” – så lät Magdalena Anderssons vallöfte 2014. Tanken var att en ny skatt för bankerna skulle dra in fyra miljarder kronor varav en fjärdedel skulle gå till förskolan. 

I november 2017 kom så ett utredningsförslag om beskattning av finanssektorn, men regeringen tyckte det var för brett, och stekte förslaget. Och med tanke på att pressmeddelandet om det hela skickades ut klockan nio på en fredagkväll kan man ana att regeringen inte direkt var stolta över beslutet.

Till Svenska Dagbladet har regeringen meddelat att det inte blir någon bankskatt innan valet.

3. Barngrupperna

Och ja, hur gick det sen med de små barnen på förskolan som skulle få en massa bankpengar? Tanken var att 1,1 miljarder skulle satsas varje år och att barngrupperna skulle vara under 15 barn i snitt. 

Här är det kanske lite orättvist att säga att regeringen misslyckats helt och hållet, men ett löfte är ett löfte. Några 1,1 miljarder blev det inte, men väl 870 miljoner kronor om året. Barngrupperna är heller inte nere på under 15 barn i snitt, utan 15,3, vilket är det lägsta sen början av 90-talet. 

4. Vinster i välfärden

"Vi ska sätta stopp för vinstjakten. Vi ska sätta stopp för det vilda västern den här regeringen skapat". Så lät det i Stefan Löfvens Almedals-tal sommaren 2014. Men nu, fyra år senare, är vinsterna i välfärden kvar. Frågan har utretts av Socialdemokraterna men man har inte haft det stöd i riksdagen för att driva frågan på allvar. 

5. Har svängt i migrationsfrågan

Numera säger Löfven att Socialdemokraterna "ärvde" en ohållbar migrationspolitik från Alliansen – alltså att den var fel redan i valet. 

Men inför valet 2014 lät det helt annorlunda. Då kritiserade Stefan Löfven statsminister Fredrik Reinfeldt eftersom M-ledaren ville ställa flyktinghjälp mot välfärd. 

"Sverige är ett rikt land. Om människor måste fly för sina liv ska vi hjälpa dem. Det går inte säga att vi klarar si och så mycket. Vad vi säger är att det går att hantera. Vi har en statsbudget på 1000 miljarder kronor, det är klart att det finns medel att hjälpa", sa Löfven till Expressen 2014.

Dåvarande Mp-språkröret Åsa Romson med Stefan Löfven 2015

Ett år senare, i september 2015 sa Löfven så här i ett tal: "Nu måste vi återigen bestämma vilket Europa vi ska vara. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor". 

Hur ser det ut nu då? I valrörelsen 2018 har Socialdemokraterna lagt fram förslag om "asyltak". Förra året sökte 25 666 personer asyl i Sverige. Enligt migrationsminister Heléne Fritzon ska den siffran halveras med nya reglerna. Det "andrum" som infördes hösten 2015 ska bli permanent, och Löfven säger att Sverige tagit ett "oproportionerligt stort ansvar i flyktingfrågan"


Karl Anders Lindahl analyserar: "Nej. nu är det nog tack och hej Stefan Löfven..."

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Socialdemokraterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.