Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny undersökning: Svenskar vill ha straffskatt på utländskt "fulkött"

- 18/05/2018, 13:38

Enligt en sprillans ny Novus-undersökning som Miljöpartiet beställt är svenska folket positiva till att man inför skatt på importerat kött där antibiotika överanvänts.

Miljöpartiet vill införa en straffskatt på utländskt kött där man använt för mycket antibiotika. Det är ett av partiets vallöften inför höstens val. 

– En för hög användning av antibiotika är inte bra, det används på tok för mycket på friska djur, säger språkröret Gustav Fridolin till Nyheter24

Och MP får faktiskt stöd av svenska folket i frågan. En helt ny Novus-undersökning, som Nyheter24 idag kan presentera, visar att de flesta tycker att en straffskatt på antibiotika-kött är en bra idé. 

Hela 79 procent av de tillfrågade var antigen mycket eller ganska positiva till en ny skatt – och båda blockens väljare gillar idén. Även hos Sverigedemokraterna tycker en majoritet att straffskatt är bra, även om det inte är lika många i SD som i övriga partier. "Endast" 66 procent av SD-väljarna är positiva. 

– Oftast blir ju folk kanske inte så glada av nya skatter, men det här är en populär skatt. Folk vill att det ska vara dyrare med utländskt fulkött, säger Fridolin. 

Miljöpartiet vill att skatten ska införas under nästa mandatperiod, och om förslaget går igenom kommer riktlinjen bli att importerat dåligt kött aldrig ska vara billigare än svenskt kött där bönderna följer reglerna. 

Svenskarna verkar alltså mycket positiva till nya skatten, men man kan faktiskt se viss skillnad mellan könen. Bland kvinnor är 84 procent positiva, hos män är siffran 74 procent. 

– Tyvärr tror jag det fortfarande är så att kvinnor bryr sig mer om hälsa och miljö och vad familjen stoppar i sig, säger Gustav Fridolin till Nyheter24. 

Så tycker svenskarna om att införa straffskatt på importerat antibiotikakött: 

Och så här ser det ut om man bryter ner siffrorna på partisympatinivå:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du ha den här skatten?