Barn och ungdomar i Skåne och Stockholm får åka tåg, buss och tunnelbana gratis i sommar.
Barn och ungdomar i Skåne och Stockholm får åka tåg, buss och tunnelbana gratis i sommar. - Foto: Unsplash (Montage) / TT Foto: Pontus Lundahl, SCANPIX

Skolelever i Stockholm och Skåne får resa gratis – hela sommaren

Nu blir Stockholm, efter Skåne, det andra länet att erbjuda sina skolelever något extra i sommar. Det är nämligen så att de kommer att kunna resa gratis ända fram till Augusti. En helt fantastisk nyhet!


2018 har verkligen flugit förbi och vi är redan i slutet av maj.

Och förutom sol och varma kväller så innebär det också sommarlov!

För skolelever i Stockholms län kommer denna sommar få sig ett extra lyft då det nu står klart att de kommer att få åka gratis från och med den 16 juni till och med den 9 augusti, enligt Aftonbladet

"Frikortet" kommer som en del av regeringens satsning och bygger på en överenskommelse med vänsterpartiet. Och tro det eller ej, men vi har inte ens kommit till det bästa med satsningen. Det är nämligen så att frikortet inte bara kommer att gälla denna sommar – utan också två somrar framöver. Hur nice?

Kan komma att gälla i andra delar av Sverige

Initiativet innebär också att kollektivtrafikmyndigheterna i varje län kan ansöka om de 350 miljonerna per år från Trafikverket. Så med andra ord kan alla län i Sverige ansöka om att samma sak ska gälla för deras skolever. 

– Vi vill ge skolungdomar möjligheten att åka kollektivt till fritidsaktiviteter eller sommarjobb – oavsett familjens plånbok, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth om initiativet, enligt Aftonbladet. 

Frikortet inkluderar självklart också ungdomar med färdtjänsttillstånd!

Skåne var först ut

Skåne var först ut med att nyttja initiativet och annonserade redan förra året att barn och ungdomar i länet skulle åka gratis på sommarlovsbiljetten i år. Sommarlovskortet gäller från den 15 juni till den 15 augusti, enligt Aftonbladet

Alla i årskurs 6 till 9 i grundskola, grundsärskola, eller sameskola och årskurserna 1 och 2 i gymnasieskola eller gymnasiesärskola samt årskurs 6–10 i specialskola får ta del av biljetten, vilket är fantastiskt. 

Dessvärre gäller satsningen i Skåne inte barn som på grund av funktionsnedsättning behöver färdtjänst, något som mött stor kritik.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

SL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde sommarlovskortet för skolelever i hela landet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.