Danmark
Nu ska invandrarbarn tvingas gå i förskola. - Foto: TT

Danska regeringen: Barn i utsatta områden ska tvingas gå i förskola

Tanken är att danska "ghetton" ska vara helt borta till 2030. Nu vill man även reglera hur pass många barn från utsatta områden det ska finnas i varje barngrupp.


Nyligen väckte en text om ramadan från Danmarks integrationsminister Inger Støjberg stor uppmärksamhet i Sverige – och nu kommer ett nytt danskt förslag som lär få många att höja på ögonbrynen. 

Nu ska det nämligen bli obligatoriskt med förskola i Danmark. Men det gäller bara barn som växer upp i invandrartäta områden, eller ”ghetton” som de kallas i Danmark. 

Tanken är att barn ska lära sig danska traditioner och värderingar redan från ett års ålder. Sammanlagt kommer det bli förskoletvång på 25 timmar i veckan per barn, skriver danska tidningen Politiken. 

De föräldrar som vägrar sätta sina barn i förskola kommer att bli av med barnbidraget, enligt danska regeringens plan. 

– Om du växer upp i ett parallellsamhälle, om du inte känner till danska värderingar, så måste du lära dig det, säger Danmarks barnminister Mai Mercado till Politiken. 

Hon menar att barnens vistelse i förskola kan stärka det danska språket och lära barnen om hur man firar jul. 

Regeringens förslag har brett politiskt stöd. Både Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti är med på noterna. 

Under måndagen la danska regeringen också fram ett förslag om att högst 30 procent av en förskolas elever får komma från utsatta områden, skriver danska tidningen BT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde detta införas i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.