Fredag 17 Sep
Stockholm

Danska regeringen: Barn i utsatta områden ska tvingas gå i förskola

Danmark
Nu ska invandrarbarn tvingas gå i förskola. Foto: TT

Tanken är att danska "ghetton" ska vara helt borta till 2030. Nu vill man även reglera hur pass många barn från utsatta områden det ska finnas i varje barngrupp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyligen väckte en text om ramadan från Danmarks integrationsminister Inger Støjberg stor uppmärksamhet i Sverige – och nu kommer ett nytt danskt förslag som lär få många att höja på ögonbrynen. 

Nu ska det nämligen bli obligatoriskt med förskola i Danmark. Men det gäller bara barn som växer upp i invandrartäta områden, eller ”ghetton” som de kallas i Danmark. 

Tanken är att barn ska lära sig danska traditioner och värderingar redan från ett års ålder. Sammanlagt kommer det bli förskoletvång på 25 timmar i veckan per barn, skriver danska tidningen Politiken. 

De föräldrar som vägrar sätta sina barn i förskola kommer att bli av med barnbidraget, enligt danska regeringens plan. 

– Om du växer upp i ett parallellsamhälle, om du inte känner till danska värderingar, så måste du lära dig det, säger Danmarks barnminister Mai Mercado till Politiken. 

Hon menar att barnens vistelse i förskola kan stärka det danska språket och lära barnen om hur man firar jul. 

Regeringens förslag har brett politiskt stöd. Både Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti är med på noterna. 

Under måndagen la danska regeringen också fram ett förslag om att högst 30 procent av en förskolas elever får komma från utsatta områden, skriver danska tidningen BT.

Borde detta införas i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela