Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kommer Feministiskt initiativ komma in i riksdagen?

- 24/07/2018, 13:51

Gudrun Schymans parti Feministiskt Initiativ hoppas på att komma in i riksdagen. Men Karl Anders Lindahl räknar helt och hållet bort Fi:s chanser i höstens val.

Snart fyra år har gått sen valkvällen 2014, då jublet spred sig över Feministiskt initiativs valvaka. Enligt första vallokalsundersökningn som kom vid klockan åtta på kvällen skulle Gudrun Schymans parti få över fyra procent, och alltså klara riksdagsspärren. 

När kvällen var över stod det klart att Feministiskt Initiativ bara fått 3,12 procent av rösterna. Det hade behövt ungefär 50 000 röster till för att Fi skulle kommit in i riksdagen. 

Nu skriver vi 2018, och många kanske undrar. Är det inte dags nu? Är det FI:s tur i år? Kommer Sveriges riksdag få ett rosa parti?

Snabba svaret har ni här: 

Nej. 

Och det finns några enkla anledningar till det. 

Vi kan ju börja med opinionsläget. Under sommaren 2014 låg Fi bra till i mätningarna, det gör de inte nu. I Ipsos, Demoskop och Yougov låg Fi på 3-4 procent en kort tid innan valet. I år är det en deppigare läsning för det rosa partiet. 

I Sifos junimätning 2014 fick Fi 3,4 procent. I årets junimätning blev det bara 1,5 procent. I Demoskop ligger Fi nu på 1,9 procent, jämfört med 4,4 i juni 2014. Samma mönster finns även i andra opionsmätningar – trenden är tydlig.

Men det är inte bara mätningarna som talar mot Feministiskt initiativ. Hela samhällsdebatten är annorlunda idag. 

Det är svårt att komma in i riksdagen. Jättesvårt. För att lyckas måste man äga samhällsdebatten och problembeskrivningen på ett sätt som Fi faktiskt till viss del gjorde för fyra år sen. 

Kommer du ihåg? Det känns som en evighet sen, men sommaren 2014 skulle alla prata jämställdhet och feminism, öppna gränser, öppna hjärtan, internationell solidaritet och intersektionellt förtryck. 

Nu är det inte längre "PK" att prata om att hjälpa människor på flykt, det är inte inne att prata om jämställdhet. Enligt en Novus-undersökning hamnar jämställdhet långt ner på listan över väljarnas viktigaste frågor.

Nu är det hårdare tag, svenska värderingar och stramare invandring som gäller. Inte ens Miljöpartiet vågar säga vad de tycker i migrationsfrågorna. Inte ens #metoo kunde på allvar lyfta upp Feministiskt Initiativ till den stora samhällsdebatten. 

Dessutom har partiet kämpat med interna strider och konflikter under mandatperioden – det är aldrig bra. Och du kommer kanske ihåg deras reklamfilm från i vintras? Den som var fullständigt obegriplig?

Nej, det blir inget av detta

Feministiskt initiativ ligger långt efter i opinionen, har inte alls något flyt i samhällsdebatten och får inte ens i närheten av den mängden uppmärksamhet som krävs för att kunna komma in i riksdagen. 

Hur läget kommer se ut nästa val vet vi ingenting om. Men vi kan vara helt säkra på att Feministiskt Initiativ inte kommer in i riksdagen i höst.

/Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24.

Tror du att Fi kommer in i riksdagen?