Söndag 27 Nov
Stockholm

Socialdemokraterna rasar i ny mätning – Sverigedemokraterna ökar

Tufft för Socialdemokraterna i senaste valundersökningen
Det går trögt för Socialdemokraterna och framåt för Sverigedemokraterna i SCB:s partisympatiundersökning. Foto: Jessica Gow/TT, Erik Mårtensson/TT (MONTAGE)

I Statistiska Centralbyråns senaste partisympatiundersökning så rasar Socialdemokraterna, medan Sverigedemokraterna går framåt och växer mest av alla partier.

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det går tungt för Socialdemokraterna bara tre månader innan riksdagsvalet 2018. I alla fall om man ska tro partisympatiundersökningen som utförs av Statistiska Centralbyrån två gånger om året. Partiet rasar med 2,7 procentenheter i jämförelse med valet 2014. Om man däremot kollar på och jämför med förra undersökningen från november 2017 så backar partiet med hela 4,3 procentenheter.

Bråda tider för Stefan Löfvens parti. Bild: Pontus Lindahl/TT

Även det krisande regeringspartiet Miljöpartiet backar kraftigt med en minskning på 2,6 procentenheter i jämförelse med valet 2014. 

Bland partierna i Alliansen är det Centerpartiet som går framåt i rask takt – i jämförelse med valet 2014 går partiet framåt 2,6 procentenheter. Däremot har partiet backat sedan mätningen i november 2017 något. Kristdemokraterna ligger nu under spärren med 2,9 procent i den senaste undersökningen. Även Liberalerna ligger kvar runt 4-snåret på stabila 4,4 procent i den senaste mätningen.

För Moderaterna går det fortsatt segt trots att de ökar något sedan undersökningen i november 2017. Partiet har i maj 2018 22,6 procent av rösterna enligt SCB:s mätning vilket är en någorlunda minskning sedan förra valet, men en liten ökning sedan mätningen i november 2017.

Ett parti som ökat markant är däremot Sverigedemokraterna som får 18,5 procent i den nya undersökningen. Det är en ökning på 3,7 procentenheter sedan mätningen i november 2017 – och en ökning på imponerande 5,6 procentenheter sedan valet 2014. Även Vänsterpartiet ökar något och landar på 7,4 procent i jämförelse med 7,0 procent i mätningen från november 2017.

Glada miner för Åkesson och hans parti. Bild: Erik Mårtensson/TT

Av partierna utanför riksdagen är det Feministiskt Initiativ som är störst, men den sammanlagda vikten av samtliga övriga partier ligger i undersökningen på 2,9 procent.

Om bara kvinnor hade röstat så hade Socialdemokraterna fått 30,1 procent, Sverigedemokraterna fått 15,1 procent och Moderaterna fått 21,1 procent. Om däremot bara män hade fått rösta så hade S fått 26,5 procent, SD fått 21,9 procent och M fått 24,1 procent. 

Sverigedemokraterna har sitt svagaste fäste i Stockholms kommun där partiet får 10,3 procent. Störst där är Moderaterna med 23,8 procent. SD har sitt starkaste fäste i Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län där partiet får 22,7 procent.

Kolla på videon ovan för att se resultatet från undersökningen.

Här kan du läsa hela rapporten från SCB.

Tror du att Löfven kommer sitta kvar?
Tack för din röst!
Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.