Karl Anders Lindahl undrar hur mycket Ulf Kristersson kan acceptera som partiledare
Ulf Kristersson kanske borde fundera på om Ann Heberlein verkligen kan vara kvar i partiet? - Foto: TT/Nyheter24

Hur mycket nazistpropaganda tål Ulf Kristersson och Moderaterna?

En av Moderaternas riksdagskandidater tycker avrättande av politiker och journalister är "humor". Det gör att Ulf Kristersson måste agera – eller åtminstone fundera.


"Ja, herregud. Funderar över vad som är värst - bristen på humor eller tendensen till hysteri?"

Så skriver Moderaternas riksdagskandidat Ann Heberlein på Twitter angående en text från Expo. Texten redogör för hur den så kallade Finspång-propagandan sprids, och hur nazister försöker sprida sin ideologi med lättsamma skämt och memer. Med andra ord "humor", enligt Ann Heberlein (läs mer om det hela här).

Låt mig förklara varför det här är allvarligt. Alltså verkligen jätteallvarligt. 

Hela ”humorn” kring Finspång-memen går ut på att alla makthavare i Sverige ska avrättas genom hängning, dränkning eller arkebusering. Dödas alltså. Propagandan används flitigt av nazister, och för den som har lite koll på hur högerextrem propaganda sprids 2018 är det hela välbekant. 

Ann Heberleins egen partiledare, Ulf Kristersson, är med största säkerhet en av dem som ska ”ställas inför rätta” efter det nazistiska maktövertagandet. Så även Fredrik Reinfeldt, Anna Kinberg Batra och Carl Bildt. Och alla andra partiledare. Och Moderaternas partistyrelse. Journalister. Många av Annes nära vänner och arbetskamrater.

Är det fortfarande humor? Är det meningen att Moderaternas väljare också ska tycka det är roligt?

Det är inte så himla konstigt egentligen. Mord på makthavare är inte kul. Det är en ganska enkel moralisk linje att hålla i livet. 

Men vad blir svaret till de väljare som känner sig illa till mods med att Moderaterna har en riksdagskandidat som rullar med ögonen och pratar om ”humor” och ”hysteri” när någon påpekar att godtyckliga avrättningar inte är okej?

Vad blir svaret från Ulf Kristersson? Hade Ann Heberlein varit kandidat för Sverigedemokraterna hade hon förmodligen åkt ut från riksdagslistan. Tack och hej. 

Moderaterna har av naturliga skäl inte samma beredskap som SD när det gäller företrädare som uppvisar märkliga åsikter på nätet. Kanske är det därför Moderaterna inte reagerat på Heberleins syn på mord. Men Kristersson borde verkligen ha sig en funderare: 

Kan man verkligen ha en riksdagskandidat som tycker nazistisk propaganda om att mörda journalister, politiker och opinionsbildare är ”humor”?

Läs mer om spridningen av nazistpropagandan här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Moderaterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.