Medborgerlig Samling har delat nazistiskt mordhot på Facebook.
Medborgerlig Samling - Foto: Medborgerlig Samling

Medborgerlig Samling delade nazistiskt mordhot på Facebook

I veckan delade det svenska partiet Medborgerlig Samling i Järfälla ett nazistisk mordhot mot andra politiker på sin Facebooksida. Bland annat mot Gudrun Schyman och Carmen Blanco Valer, som båda är från feministiskt initiativ.


2014 bildades det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling, tidigare Borgerlig Framtid, med partiordförande Ilan Sadé i spetsen. Bland annat Alexander Bard och Katarina Janouch har gått med i partiet. 

I måndags delade partiet ett nazistiskt budskap i form av bild på deras Facebooksida "Medborgerlig Samling Järfälla". På bilden visades 13 politiker och ministrar med orden: "Vi ska till Finspång!" och delades från Erik van de Heegs, skribent på sajten Ledarsidorna, Facebook-sida, skriver Expo.

Finspång betyder, i sammanhanget, att personerna på bilden ska avrättas.


Medborgerlig Samling i Järfälla delade nazistiskt mordhot på sin Facebook-sida. Bildkälla:

På bilden syns bland annat Gudrun SchymanCarmen Blanco Valer och Gita Nabavi från Feministiskt Initiativ.

Henrik Sundström, Morderaterna, har på Twitter svarat med orden: "Attans, där fick dom mig". Ann Heberlein (M) försvarade bilden som Medborgerlig Samling lade upp genom att säga att "Ja, herregud. Funderar över vad som är värst – bristen på humor eller tendensen till hysteri". 

Henrik Sundström (M) om mordhotet. Bildkälla: Twitter

Bilden är kontroversiell och har upprört många men vad är historien bakom uttrycket "Finspång"? 

Hur är bilden ett mordhot?

2017 började började högerextrema personer sprida något som fick namnet "Fingspångememen". Det var Sverigedemokraternas förre detta topp-politiker och nu öppet supporter av Nordiska motståndsrörelsen Chris Dulny som ligger bakom uttrycket – som både användes på skämt och på allvar. 

Fingspång har blivit en fiktiv plats, som används som propaganda inom bland annat nazistiska kretsar, dit personer som anses vara förrädare ska möta sitt straff, skrivet Expo

Inom det nazistiska och rasistiska sammanhangen är drömmen om en "blodig hämnd" högst levande och att säga "Skicka personer till Finspång" har blivit ett enkelt sätt att sprida propagandan utan att rätt ut säga vad de menar. 

Till Nyheter24 säger Medborgerlig Samlings partiordförande Ilan Sadé att bilden nu är borttagen och de inte hade någon aning om vad bilden haft för ursprung. 

"Den som delade kände, enligt vad jag hört, inte till bildens sammanhang, utan tyckte väl att det var en lustig bild. Jag kan tillägga att jag själv fick reda på först igår att Finspång tydligen är en grej som nynazister håller på med. Bilden är nu borttagen från Facebook-sidan ifråga. Jag fördömer alla hot av dessa slag", skriver Illan Sadé till Nyheter24. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Alexander Bard har bytt parti och anslutit sig till Medborgerlig Samling och Medborgerlig Samling har skrivit debattartikel om yttrandefrihet – den kan du läsa här

TV: Här är alla SD-politiker som petas i höstens val

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.