Stockholm

Medborgerlig Samling delade nazistiskt mordhot på Facebook

Medborgerlig Samling har delat nazistiskt mordhot på Facebook.
Medborgerlig Samling. Foto: Medborgerlig Samling

I veckan delade det svenska partiet Medborgerlig Samling i Järfälla ett nazistisk mordhot mot andra politiker på sin Facebooksida. Bland annat mot Gudrun Schyman och Carmen Blanco Valer, som båda är från feministiskt initiativ.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2014 bildades det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling, tidigare Borgerlig Framtid, med partiordförande Ilan Sadé i spetsen. Bland annat Alexander Bard och Katarina Janouch har gått med i partiet. 

I måndags delade partiet ett nazistiskt budskap i form av bild på deras Facebooksida "Medborgerlig Samling Järfälla". På bilden visades 13 politiker och ministrar med orden: "Vi ska till Finspång!" och delades från Erik van de Heegs, skribent på sajten Ledarsidorna, Facebook-sida, skriver Expo.

Finspång betyder, i sammanhanget, att personerna på bilden ska avrättas.


Medborgerlig Samling i Järfälla delade nazistiskt mordhot på sin Facebook-sida. Bildkälla:

På bilden syns bland annat Gudrun SchymanCarmen Blanco Valer och Gita Nabavi från Feministiskt Initiativ.

Henrik Sundström, Morderaterna, har på Twitter svarat med orden: "Attans, där fick dom mig". Ann Heberlein (M) försvarade bilden som Medborgerlig Samling lade upp genom att säga att "Ja, herregud. Funderar över vad som är värst – bristen på humor eller tendensen till hysteri". 

Henrik Sundström (M) om mordhotet. Bildkälla: Twitter

Bilden är kontroversiell och har upprört många men vad är historien bakom uttrycket "Finspång"? 

Hur är bilden ett mordhot?

2017 började började högerextrema personer sprida något som fick namnet "Fingspångememen". Det var Sverigedemokraternas förre detta topp-politiker och nu öppet supporter av Nordiska motståndsrörelsen Chris Dulny som ligger bakom uttrycket – som både användes på skämt och på allvar. 

Fingspång har blivit en fiktiv plats, som används som propaganda inom bland annat nazistiska kretsar, dit personer som anses vara förrädare ska möta sitt straff, skrivet Expo

Inom det nazistiska och rasistiska sammanhangen är drömmen om en "blodig hämnd" högst levande och att säga "Skicka personer till Finspång" har blivit ett enkelt sätt att sprida propagandan utan att rätt ut säga vad de menar. 

Till Nyheter24 säger Medborgerlig Samlings partiordförande Ilan Sadé att bilden nu är borttagen och de inte hade någon aning om vad bilden haft för ursprung. 

"Den som delade kände, enligt vad jag hört, inte till bildens sammanhang, utan tyckte väl att det var en lustig bild. Jag kan tillägga att jag själv fick reda på först igår att Finspång tydligen är en grej som nynazister håller på med. Bilden är nu borttagen från Facebook-sidan ifråga. Jag fördömer alla hot av dessa slag", skriver Illan Sadé till Nyheter24. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Alexander Bard har bytt parti och anslutit sig till Medborgerlig Samling och Medborgerlig Samling har skrivit debattartikel om yttrandefrihet – den kan du läsa här

TV: Här är alla SD-politiker som petas i höstens val

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.