Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är en talmansrunda? Här är allt du måste veta

Maktkamp24 | 21/06/2018 16:22

Hur bildas regeringen, och hur funkar en talmansrunda? Här är den ultimata guiden till kaoset efter valet.

Höstens väl lär bli en riktig rysare, och i nuläget vet ingen hur regeringen kommer att se ut efter valet. Kommer Stefan Löfven fortsätta vara statsminister, eller kommer han tvingas lämna över till Ulf Kristersson? Eller kommer vi se någon helt annan lösning på regeringsfrågan?

Allt det där ligger i framtiden, men hur bildas ens en regering? Hur kan just din röst spela roll? Och vad är en talmansrunda? Här är allt du behöver veta.

När du röstar på ett parti röstar du för att det partiet ska få något att säga till om i riksdagen. Ju fler röster ett parti får, desto fler ledamöter får partiet i riksdagen. Och det är riksdagen som utser en statsminister, och sen väljer statsministern en regering.

Så fungerar en talmansrunda:

Efter valet samtalar riksdagens talman med partiledarna och försöker ta reda på vilket eller vilka partier som har störst möjligheter att bilda en regering. Sen lägger talmannen fram ett förslag på statsminister till riksdagen, och riksdagen röstar. Det är denna omröstning som kallas för talmansrunda. 

Om fler än hälften av alla riksdagsledamöter röstar nej till statsministerkandidaten så måste talmannen komma med ett nytt förslag. Det är alltså nej-rösterna som är viktiga i omröstningen. 

Exempel: 

Talmannen föreslår Moderaternas Ulf Kristersson blir partiledare

150 röstar ja

175 röstar nej

24 lägger ner sina röster

I detta läge blir inte Kristersson statsminister eftersom fler än hälften röstar nej. 

Exempel 2: 

Talmannen föreslår att Annie Lööf blir statsminister

30 röstar ja

150 röstar nej

169 lägger ner sina röster

Här blir Annie Lööf statsminister eftersom färre än hälften röstar nej.

Totalt kan det bli fyra talmansrundor. Om alla förslag från talmannen röstas ner måste ett nyval hållas inom tre månader. Sen börjar cirkusen om så att säga. Det har aldrig hänt i Sveriges historia att en riksdag har röstat ner talmannens förslag till statsminister. 2018 kan därför bli ett historiskt val. 

Så här gör du när du röstar!

Har du bestämt vad du ska rösta på?