Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristdemokraten Lennart Sacrédeus beskyller landslaget för sexism

- 28/06/2018, 15:23 -

En av Kristdemokraternas mest kända politiker anser nu att svenska landslaget har gjort sig skyldiga till att använda en "grov sexistisk och könsförnedrande svordom".

Presskonferensen som landslaget höll efter att Jimmy Durmaz utsatts för rasistattacker i sociala medier efter förlusten mot Tyskland är redan historisk. 

Durmaz såg samlad och berörd ut när han höll ett tal till pressen, där han fördömde allt hat, hot och rasism han och hans familj fått ta emot. Bakom honom stod ett enat landslag, som med en röst sa "Fuck rasism" efter Durmaz tal. 

Talet blev en stor nyhet, #backadurmaz trendade i sociala medier. Tre dagar senare gick landslaget ut på planen i Jekaterinburg och krossade Mexiko med 3-0. 


Från Durmaz presskonferens.

Men en som verkligen inte fått positiva känslor av det känslosamma talet är Lennart Sacrédeus, tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, numera riksdagskandidat för KD i Dalarna. 

Sacrédeus menar att landslaget kunnat säga något finare – som "ner med rasismen" till exempel. 

I en debattartikel i DT skriver den före detta KD-toppen så här:

"Nej, i Sverige blev det 'Fuck rasism', vilket faktiskt betyder något i stil med 'ha ett våldsamt samlag med rasismen'."

Exakt hur detta våldsamma samlag med rasismen ska gå till utvecklar tyvärr inte Sacrédeus. Däremot menar han att landslaget uttryckt sig sexistiskt, och att man sjunkit ner till "rasismens låga nivå", och att fuck är en "grov, sexistisk och könsförnedrande svordom". 

Sacrédeus riktar hård kritik mot landslaget och menar att de är dåliga förbilder. 

"Vad säger detta grova könsspråk om nivån? Och synen på samliv, sexualitet, kvinnor, stil, könsord och svordomar?", frågar KD-politikern i debattartikeln.

Men alla håller inte med Sacrédeus. 

"Asså, skärp er... Fokusera rätt", skriver Kristianstadspostens ledarskribent Caroline Dahlman på Facebook. 

Författaren och historikern David Lindén skriver så här på Twitter: 

David Lindén
David Lindén twittrar

Mer om ordet "fuck": 

"Fuck" är ett obscent ord som på engelska oftast syftar till att ha sex. Ordet kan dock också ha flera betydelser som "dra åt helvete", att göra bort sig eller för att uttrycka ilska. 

Ordet kommer förmodligen från ett liknande ord från forngermanskan, och liknande ord förekommer i flera språk. I svenskan finns det gamla ordet "focka", som kan betyda att man har sex eller att man slår någon – länge sa man att man blivit "fockad" om man fått sparken från jobbet. 

I engelskan kan ordet spåras tillbaka till medeltiden. 

Tycker du landslaget har uttalat sig sexistiskt?