Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Idag höjs studiemedlet – här är allt du behöver veta

Maktkamp24 | 01/07/2018 08:23

Det blir lite extra pengar för dig som går på universitet eller högskola. Nyheter24 intervjuar finansministern om höjningen.

Nu höjs studiemedlet för dig som går på gymnasiet eller på högkola/universitet. 

För dig som går på gymnasiet höjdes studiemedlet redan i april, men pengarna får du först nu i juli. Det innebär att den som tar ut studiebidrag kommer att få 900 kronor rätt in på kontot första veckan i juli. Kul va?

För dig som läser på högskola eller universitet höjs studiemedlet idag, men eftersom de flesta inte tar ut studiemedel på sommaren kanske du inte märker något förrän i höst. 

Men för dig som tar ut fullt studielån och bidrag kommer totalsumman höjas 272 kronor i månaden, till 10 444 kronor. Lite mer kosing för dig som lever det knapra livet som student alltså. 

Regeringens finansminister Magdalena Andersson är nöjd med ökningen. 

– När det går starkt för svensk ekonomi ska det märkas för alla, även för den som pluggar, säger finansminister Magdalena Andersson till Nyheter24. 

Hade man inte kunnat höja ännu mer?

– Det är klart att man alltid önskar att man kunde höja mycket mer, men man måste göra avvägningar hela tiden när man gör en budget. 

Läs också: Här är de viktigaste nya lagarna som börjar gälla 1 juli 2018

Tycker du detta är bra?