Här är de viktigaste nya lagarna som börjar gälla 1 juli 2018

- 28/06/2018, 11:01 -

Samtyckeslag, höjt studiemedel och ny skatt för dig som gillar e-cigaretter. Här är några av lagarna som börjar gälla 1 juli 2018.

Halva året har gått, och som vanligt innebär det att flera nya lagar träder i kraft och börjar gälla. 

Samtyckeslag

Tidigare har det krävts att gärningsmannen använt sig av våld eller utnyttjat offrets utsatta situation, men det gäller alltså inte längre. Lagen innebär att det är förbjudet att ha sex med en person som inte tydligt sagt ja eller aktivt visar att den deltar. Regeringen föreslår att två nya brott införs, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp med fängelsestraff på fyra år. En gärningsman kan dömas för våldtäkt även om hen inte hade uppsåt.

Ny tiggerilag

Människoexploatering, att tjäna pengar och utnyttja människor genom tvångsarbete eller tiggeri kommer bli olagligt. Straffen för människohandel och koppleri kommer även skärpas.

Stärkt skydd för transpersoner

Transpersoner ska få ökat skydd mot diskriminering. Om gärningsmannen hotar, uttrycker missaktning eller diskriminerar transpersoner kan hen dömas för hets mot folkgrupp eller olaga diskriminering

Ny skatt gällande E-cigaretter

För dig som gillar att puffa på din e-cigg kan det från 1 juli bli lite dyrare att sitta och vapea. Regeringen inför en ny skatt på vätskan som används i e-cigg. Skatten kommer inte betalas av konsumenten, utan av företaget som tillverkar vätskan. Men det kan ju så klart göra att tillverkaren höjer priset..

Ny fordonsskatt

Det här är väldigt viktigt för dig som funderar på att köpa ny bil. 1 juli införs en ny skatt som gäller de första tre åren för nyreggade bilar. Kort sammanfattat kan man säga att en bil som släpper ut mycket koldioxid kommer att få en hög straffskatt, samtidigt som bilköpare som tänker miljövänligt kan få en rejäl bonus på nya bilen. Läs mer om nya skatten här.

Höjt studiebidrag och barnbidrag

För den som pluggar eller går på gymnasiet blir nu ekonomin lite lättare att få ihop. För dig som går på gymnasiet höjs studiemedlet från 1 050 till 1 250 kronor i månaden. För dig som pluggar på högskola eller universitet höjs studiemedlet med 272 kronor till 10 444 kronor i månaden. 

Prao blir obligatoriskt

Det blir också obligatoriskt med prao i grundskolan. Fram tills nu har prao varit frivilligt, och det är inte alla skolor som har erbjudit elever att ha prao. Men från och med nästa termin ska alltså alla praoa. Kul va?

Vill du veta vad politiska partierna tycker om snus och cigaretter? Det kan du läsa här!

Tycker du de nya lagarna verkar bra?