Stockholm

Carl Bildt till attack mot Åkessons politik: "En farlig idé"

Moderaternas för detta partiledare Carl Bildt kallar SD:s politik "farlig".
Carl Bildt går till attack mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT

Sverigedemokraternas politik är inte bara dålig – den är till och med farlig. Det tycker förre statsministern Carl Bildt.


Läs mer

Sverigedemokraternas politik är dålig och farlig. Det anser Sveriges förre statsminister och utrikesminister Carl Bildt. 

I en intervju med Aftonbladet säger Moderaternas före detta partiledare att SD:s plan att fösa ut Sverige ut EU är ”den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver”. 

– SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras (en ”moras” är en slags svårframkomlig myr, reds anm.”), säger Carl Bildt till Aftonbladet. 

Sverigedemokraterna har nyligen sagt att man vill att Sverige ska folkomrösta om EU-medlemskapet någon gång under de kommande fyra åren. 

– Vi betalar ofantligt mycket pengar och får ofantligt lite tillbaka. Men det främsta skälet är ideologiskt: Vi ska inte vara med i en överstatlig union, sa Åkesson till Dagens Industri i juni. 

– EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting, fortsatte Sverigedemokraternas partiledare i intervjun. 

Men Carl Bildt, som var svensk statsminister 1991-1994 och utrikesminister 2006-2014, ser Åkessons utspel som rent farligt. 

– Det är inte bara en dålig idé, det är en farlig idé. För det första har EU en stor betydelse för den politiska stabiliteten i större delen av Europa. För det andra är det av avgörande betydelse för vår ekonomi, säger Bildt till Aftonbladet. 

Men svenskarna vill vara kvar...

Men hur ser då väljarna på den svenska EU-medlemskapet? 

Enligt den senaste stora mätningen från SCB vill drygt hälften av svenska folket vara kvar i EU. Bara 18,8 procent svarar att de är mot ett svenskt EU-medlemsskap, medan knappt 30 procent är osäkra. 

2016 röstade Storbritannien "ja" till att lämna EU. De långsiktiga ekonomiska konsekvenserna är svårbedömda, men sen folkomröstningen har EU-invandringen till Storbritannien minskat, något som oroar näringslivet på brittiska öarna. Samtidigt har den utomeuropeiska invandringen till Storbritannien ökat. 

Sen 2016 har också det brittiska pundet sjunkit i värde, något som påverkat den brittiska handeln negativt, skriver Reuters. 

Sverige hade folkomröstning om EU 1994, och då röstade 52 procent "ja". 

Mer politik: Här får Magdalena Andersson prova på att leva på student-budget

Tycker du Sverige ska lämna EU?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.