Moderaternas för detta partiledare Carl Bildt kallar SD:s politik "farlig".
Carl Bildt går till attack mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. - Foto: TT

Carl Bildt till attack mot Åkessons politik: "En farlig idé"

Sverigedemokraternas politik är inte bara dålig – den är till och med farlig. Det tycker förre statsministern Carl Bildt.


Sverigedemokraternas politik är dålig och farlig. Det anser Sveriges förre statsminister och utrikesminister Carl Bildt. 

I en intervju med Aftonbladet säger Moderaternas före detta partiledare att SD:s plan att fösa ut Sverige ut EU är ”den enskilt största faran för Sveriges välståndsutveckling framöver”. 

– SD vill kasta ut oss i ett brittiskt moras (en ”moras” är en slags svårframkomlig myr, reds anm.”), säger Carl Bildt till Aftonbladet. 

Sverigedemokraterna har nyligen sagt att man vill att Sverige ska folkomrösta om EU-medlemskapet någon gång under de kommande fyra åren. 

– Vi betalar ofantligt mycket pengar och får ofantligt lite tillbaka. Men det främsta skälet är ideologiskt: Vi ska inte vara med i en överstatlig union, sa Åkesson till Dagens Industri i juni. 

– EU är en stor korruptionshärva där ingen har kontroll över någonting, fortsatte Sverigedemokraternas partiledare i intervjun. 

Men Carl Bildt, som var svensk statsminister 1991-1994 och utrikesminister 2006-2014, ser Åkessons utspel som rent farligt. 

– Det är inte bara en dålig idé, det är en farlig idé. För det första har EU en stor betydelse för den politiska stabiliteten i större delen av Europa. För det andra är det av avgörande betydelse för vår ekonomi, säger Bildt till Aftonbladet. 

Men svenskarna vill vara kvar...

Men hur ser då väljarna på den svenska EU-medlemskapet? 

Enligt den senaste stora mätningen från SCB vill drygt hälften av svenska folket vara kvar i EU. Bara 18,8 procent svarar att de är mot ett svenskt EU-medlemsskap, medan knappt 30 procent är osäkra. 

2016 röstade Storbritannien "ja" till att lämna EU. De långsiktiga ekonomiska konsekvenserna är svårbedömda, men sen folkomröstningen har EU-invandringen till Storbritannien minskat, något som oroar näringslivet på brittiska öarna. Samtidigt har den utomeuropeiska invandringen till Storbritannien ökat. 

Sen 2016 har också det brittiska pundet sjunkit i värde, något som påverkat den brittiska handeln negativt, skriver Reuters. 

Sverige hade folkomröstning om EU 1994, och då röstade 52 procent "ja". 

Mer politik: Här får Magdalena Andersson prova på att leva på student-budget

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Sverige ska lämna EU?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.