Stockholm

Det här står Moderaterna för

Ulf Kristersson är partiledare för Moderaterna
Moderaternas huvudfrågor i höstens val. Foto: Vilhelm Stokstad/TT/Pontus Lundahl/TT

Med partiledare Ulf Kristersson i täten väntas Moderaterna nu bli tredje största eller näst största parti i höstens val enligt opinionsmätningarna.


Läs mer

Måndagen den 9 September går Sverige till val. Det innebär att du har chans att påverka och tycka till om vad just du tycker är viktigt. Mittibland alla valdebatter och politiskt snack kan det dock vara svårt att hitta rätt. 

Kanske är du, som många andra, osäker på vilket parti du egentligen vill ska styra Sverige, landstinget och din kommun. Därför kommer vi på Nyheter24 att hjälpa dig reda ut partiernas politik och vad deras hjärtefrågor är.

Från nationalism till internationalism

Sedan starten 1904 har Moderaterna varit ett parti i rörelse och förändring. Allmänna Valmansförbundet som de hette då, formades i en tid av uppbyggnad med syftet att ena högerkrafter och motarbeta socialdemokrati.

Genom tiderna har det konservativa partiet påverkats av liberalism och nu anammat ett mer öppet ideal med fokus på internationellt samarbete utan att för den delen försumma tradition. 

Denna balansen speglas på den politiska kartan där Moderaterna befinner sig på högerkanten, mittemellan auktoritära och libertära värderingar.

På den så kallade GAL-TAN-skalan ligger Moderaterna lång till höger. 

Moderaterna ingår dessutom i den borgerliga Alliansen tillsammans med fyra andra partier i riksdagen. Dessa är Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Moderaternas hjärtefrågor

Skatter 

– Moderaterna vill göra det lättare att arbeta än att gå på bidrag. Av den anledningen vill de sänka skatt på arbete och införa bidragstak för att fler ska välja job framför bidragsberoende.

– I samma anda vill de att äldre och pensionärer ska kunna dra nytta av den tiden de arbetat. Äldre ska därför kunna utnyttja förmånligare jobbskatteavdrag medan pensionärsskatten sänks.

Jobb

– Moderaterna tror på en fri marknadsekonomi med låga skatter. 

– För att främja integration i Sverige vill Moderaterna skapa fler inträdesjobb genom att tredubbla taket för RUT-avdraget.

Lag och ordning

– Moderaterna vill ta krafttag mot gäng, våld- och sexualbrott med fler poliser med mer befogenheter och strängare straff.

– Moderaterna tror på skärpt lagstiftning när det gäller tiggeriförbud och hårdare krav på nyanlända att lära sig svenska och delta i samhällsorientationen. 

Kommer du att rösta på Moderaterna den 9:e september?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.