Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annie Lööf vill ställa hårdare krav på nyanlända

- 04/07/2018, 13:03 -

Inför "integrationsår" för nyanlända med fokus på integration. Det är vad Annie Lööf och Centerpartiet kommer att gå till val på.

Idag är det Centerpartiets dag i Almedalen, och partiledaren Annie Lööf valde att på onsdagen lägga fokus på invandring och integration

Centerpartiet vill införa ett "integrationsår", som ska börja gälla så fort en person kommer till Sverige. Det kommer fungera som en slags intensivutbildning för den nyanlände på 50 timmar i veckan, alltså mer än vad som utgör en normal arbetsvecka i Sverige. 

Under intensivutbildningen kommer man lära sig tillräckligt mycket svenska för att kunna börja jobba, och man måste också genomgå en obligatorisk samhällsorientering.

– Tanken är att man efter det året kommer ha grundläggande kunskaper om svenska språket, yrkesfärdigheter och kunskaper om det svenska samhället, sa Annie Lööf under presskonferensen. 

Centerpartiet räknar med att hela systemet kommer att fungera någon gång under nästa mandatperiod. Kostnaden för kalaset kommer att bli drygt 2,5 miljard kronor, där den största konstnaden är Centerpartiets ökade satsning på SFI, alltså svenska för invandrare. 

– Vi kan stå och gräla om olika saker, om höger och vänster i politiken. Om höjda eller sänkta skatter och om arbetsrätt. Men vi står inför ett faktum att väldigt många människor är här, många  med gedigen kunskap, som måste integreras och komma in i samhället, sa Annie Lööf på dagens pressträff i Visby. 

Tycker du detta låter bra?