Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vallokalerna har varit stängda i

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sverige har fortfarande ingen ny regering

Influencers på Instagram kan köpas av politiska rörelser

Maktkamp24 | 06/07/2018 07:19

Många influencers är beredda att göra politisk reklam på Instagram, utan att berätta för sina följare att det är köpt innehåll – det visar en ny granskning från P3 Nyheter.

En helt ny granskning visar att det gäller att vara på sin vakt när influencers börjar tala gott om ett parti eller en politiker. 

P3 Nyheter skapade en fejkad pr-byrå, och hörde av sig till 50 av Sveriges största influencers – med ett erbjudande om att betala för politisk reklam inför valet. De som kontaktades var Instagraminfluencers inriktade på kläder och heminredning, och som har mellan 10 och 30 000 följare på Instagram. 

Ett villkor för den politiska reklamen var att influencern inte fick berätta för sina följare att innehållet var köpt. 

Enligt P3 svarade 15 influencers att de var intresserade av att ta emot pengar för att försöka påverka sina följare. Tre stycken var beredda att gå vidare direkt utan att de ens visste vilken fråga som skulle göras reklam för. Ytterligare fyra tackade ja, men att det måste gälla en åsikt de kunde stå för. 

Digitaliseringsexperten Gustav Martner tycker att uppgifterna är ”obehagliga”.

– Vi har väldigt många människor som har en stor möjlighet att nå ut till människor. Dem kan man påverka med hjälp av pengar, att berätta om saker som de kanske annars inte skulle välja att prata om, säger han till P3. 

Dock tackade de flesta som kontaktades nej, eller ville ha mer information. En influencer som tackade nej säger så här till P3 Nyheter

– Min initiala tanke var egentligen bestörtning, faktiskt. I det hela så tror jag att det är väldigt många människor som helt enkelt hoppar på erbjudandet utan att tänka egentligen på konsekvenserna.

Lyssnar du på influencers?