Influencers kan köpas av politiska rörelser.
En ny granskning visar att influencers kan köpas. - Foto: TT/Pixabay

Influencers på Instagram kan köpas av politiska rörelser

Många influencers är beredda att göra politisk reklam på Instagram, utan att berätta för sina följare att det är köpt innehåll – det visar en ny granskning från P3 Nyheter.


En helt ny granskning visar att det gäller att vara på sin vakt när influencers börjar tala gott om ett parti eller en politiker. 

P3 Nyheter skapade en fejkad pr-byrå, och hörde av sig till 50 av Sveriges största influencers – med ett erbjudande om att betala för politisk reklam inför valet. De som kontaktades var Instagraminfluencers inriktade på kläder och heminredning, och som har mellan 10 och 30 000 följare på Instagram. 

Ett villkor för den politiska reklamen var att influencern inte fick berätta för sina följare att innehållet var köpt. 

Enligt P3 svarade 15 influencers att de var intresserade av att ta emot pengar för att försöka påverka sina följare. Tre stycken var beredda att gå vidare direkt utan att de ens visste vilken fråga som skulle göras reklam för. Ytterligare fyra tackade ja, men att det måste gälla en åsikt de kunde stå för. 

Digitaliseringsexperten Gustav Martner tycker att uppgifterna är ”obehagliga”.

– Vi har väldigt många människor som har en stor möjlighet att nå ut till människor. Dem kan man påverka med hjälp av pengar, att berätta om saker som de kanske annars inte skulle välja att prata om, säger han till P3. 

Dock tackade de flesta som kontaktades nej, eller ville ha mer information. En influencer som tackade nej säger så här till P3 Nyheter

– Min initiala tanke var egentligen bestörtning, faktiskt. I det hela så tror jag att det är väldigt många människor som helt enkelt hoppar på erbjudandet utan att tänka egentligen på konsekvenserna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lyssnar du på influencers?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.