Nu införs åldersgräns på högskoleprovet
Regeringen har satt en åldersgräns som kommer införas 2022. - Foto: TT

Åldersgränsen på högskoleprovet höjs – då börjar det gälla

Tidigare har alla som vill fått skriva högskoleprovet. Inget krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder. Men gymnasieelever får nu vänta innan de skriver provet. Då regeringen nu sätter en åldersgräns.


Många som vill skriva högskoleprovet får vänta tills andra terminen i årskurs två på gymnasiet innan de kan ge sig på det.

Den nya åldersgränsen på 18 år är menat ska flytta fokuset från högskoleprovet, till studierna under gymnasietiden, förklarar högskoleminister Helene Hellmark Knutson för Sveriges Radio.

– Ja, vi ser ju att det finns många som skriver högskoleprovet väldigt, väldigt tidigt, och vi vill att högskoleprovet ska vara en tydlig andra chans för att förbättra sin urvalskonkurrenskraft, till de här populära utbildningarna, säger Hellmark.

En statlig utredning föreslog förra året en nedre åldersgräns på 19 år för att få skriva högskoleprovet. Regeringen ville sätta en lägre gräns vid 18 år. Hellmark tycker att 19 år är för sent.

Åldersgränsen kommer införas 2022. Bildkälla: Gunnar Lundmark/SvD/SCANPIX

– För då skulle man bara hinna skriva det här en gång innan man söker in till högskolan för normalfallet. Med att lägga oss på 18 år, då har man en möjlighet i normalfallet att skriva det tre gånger och med det kanske också förbättra sitt resultat.

Under förra provet var det knappt 9 000 deltagare som var under 18 år som skrev. Det motsvarar ungefär 13 proocent av alla deltagare.

Den nya åldersgränsen kommer införas år 2022. Giltighetstiden för högskoleprovet kommer fortsätta gälla i 5 år.

Här kan du läsa mer om varför det är bra att skriva provet.

Har du vad som krävs för att klara högskoleprovet? Testa här! Eller så kanske du vill testa på hur många ord kan du från högskoleprovets orddel 2017? Det kan du göra här! 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du skrivit högskoleprovet?
Tack för din röst!