Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt – här är allt du behöver veta

Maktkamp24 | 24/07/2018 10:16

Jonas Sjöstedt är Vänsterpartiets partiledare sen 2012, och under hans tid har V ökat i opinionsmätningarna. Här är allt du behöver veta om Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt, född 1964, har varit Vänsterpartiets partiledare sen 2012, och har även suttit i EU-parlamentet för Vänsterpartiet. 

Jonas Sjöstedt växte upp i Göteborg och Sundsvall, och blev politiskt engagerad i slutet av 70-talet, då han gick med i Vänsterpartiets ungdomsförbund, som på den tiden hette Kommunistisk Ungdom. 

Sjöstedt "slog igenom" på allvar i politiken i mitten av 90-talet, efter att ha varit engagerad för nej-sidan i folkomröstningen om EU och 1995 blev han invald till Europaparlamentet. 

2012 tog Jonas Sjöstedt över som partiledare för vänstern efter att Lars Ohly valt att avgå. 

Sen valet 2014 har Vänsterpartiet sakta men säkert ökat i opinionsmätningarna, samtidigt som Jonas Sjöstedts förtroende bland väljarna har stärkts. Under sommaren 2018 ligger Vänsterpartiet på ungefär 9-10 procent, vilket kan jämföras med partiets valresultat från 2014 på 5,7 procent. Läs mer om hur mycket Vänsterpartiets riksdagsledamöter tjänar här.

Vän med Annie Lööf

Något som många kanske inte vet om Jonas Sjöstedt är att han faktiskt är kompis med politikerkonkurrenten Annie Lööf – Centerpartiets partiledare. 

– Vi kan diskutera politik, men vi kan också skoja med varandra och gilla varandra, sa Jonas Sjöstedt om vänskapen i Malou efter tio 2016. 

– Vi har lärt oss och kommit underfund med att vi gillar varandra som personer och jag tror att det är väldigt viktigt att kunna skilja från sak och person, sa Annie Lööf i samma intervju. 

Jonas Sjöstedt har också skrivit flera böcker, bland Sahara och Sammanflöden, deckare som utspelar sig i EU-miljö. Han har också gjort ett snabbt inhopp som skådespelare i serien Sommaren med släkten, där han spelade snäll busschaufför.

– Det var kul att få vara med i ett sådant sammanhang och få se hur det fungerar. Speciellt kul var det att få träffa skådespelare, sa Sjöstedt då till Nyheter24.

Mer om valet: Här är partieldarnas dummaste, skummaste och roligaste citat

Kommer du rösta på Vänsterpartiet i höst?