Söndag 16 Jan
Stockholm

Gustav Fridolin – Jeopardy-vinnaren som blev minister

Gustav Fridolin var med i Junior-Jeopardy som 11-åring
Gustav Fridolin är MIljöpartiets språkrör. Foto: TT

Gustav Fridolin. Språkrör, författare och Jeopary-mästare. Vem är egentligen miljöpartisten från Skåne som blev Sveriges utbildningsminister? Här är lite kul fakta om "Friddo".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gustav Fridolin var länge ett riktigt underbarn i svensk politik – redan som 11-åring började han sin resa mot regeringen. Men vem är egentligen 35-åringen som varit Miljöpartiets språkrör sen 2011? Här är några intressanta fakta om Gustav Fridolin. 

Gustav Fridolin växte upp i skånska Vittsjö, och hamnade i rampljuset redan som 11-åring, när han vann frågesportprogrammet Junior-Jeopardy på TV4. 

Gustav Fridolin, 11 år gammal, i Jeopardys fredagsfinal. Bildkälla:Youtube/Tv4

1994 gick Fridolin med i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, efter att ha sett en tv-debatt med Miljöpartiets dåvarande språkrör Birger Schlaug. Han gjorde snabb karriär inom partiet och 1999 valdes han till språkrör för Grön Ungdom. 

2002 kom Fridolin in i riksdagen, och var då med sina 19 år Sveriges yngsta riksdagsledamot någonsin.

Gustav Fridolin är utbildad folkhögskolelärare, något han ofta (väldigt ofta) drar upp i debatter. Han hejar på AIK i både fotboll och hockey. Hans favoritpizza är en "Getahåla" som bara går att beställa på Vittsjö pizzeria – det är tomatsås, mozzarellaost och parmesanost på den.

När Miljöpartiets språkrörspar Peter Eriksson och Maria Wetterstrand avgick 2011 var Gustav Fridolin en självklar efterträdare. De första åren var även Åsa Romson språkrör, men ersättes av Isabella Lövin 2016.

2014 kom Miljöpartiet med i regeringen för första gången, och Gustav Fridolin blev utbildningsminister. 

Men tiden i regeringen har varit en dyster historia för Miljöpartiets opinionssiffror. I valet fick MP knappt sju procent av rösterna, en stor besvikelse för partiet som hade hoppats bli tredje störst i riksdagen. Sen 2016 har Miljöpartiet varit riktigt illa ute, och till och med legat under riksdagsspärren i många mätningar. 

Väljarnas förtroende för Fridolin är lågt, och MP-ledaren brukar ligga sist i de förtroendemätningar som görs bland partiledarna. 

Fridolin har skrivit många böcker om sitt politiska engagemang, men redan i mellanstadiet skrev han en egen sagobok som handlade om en alf som hette Alf. Boken hade den rafflande titeln "Alfen Alf. I en intervju med Nyheter24 2017 berättade Fridolin att boken nu förmodligen ligger i en låda någonstans. 

Kommer du rösta på Miljöpartiet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela