Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson är Moderaternas partiledare. - Foto: TT

Ulf Kristersson – allt du behöver veta om Moderaternas partiledare

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har ett tufft val framför sig – men vem är egentligen 54-åringen som tagit över M? Här är allt du behöver veta!


Det har varit några turbulenta år för Moderaterna. Direkt efter valet 2014 avgick partiledaren Fredrik Reinfeldt efter att ha varit Sveriges statsminister i åtta år. 

Anna Kinberg Batra tog över, men hon fick avgå 2017 efter en längre tid av dåliga opinionssiffror. Ny partiledare, med bara ett år kvar till valdagen, blev Ulf Kristersson.

Kristersson har en lång historia i Moderaterna, och var ordförande i ungdomsförbundet Muf i slutet av 80-talet, tills han ersattes av just Fredrik Reinfeldt. Under hans tid som Muf-ordförande hamnade han i ramljuset ordentligt när han föreslog att Sverige skulle ha helt fri invandring. 

Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt i början av 90-talet. SVT Öppet arkiv

2010 kom Kristersson in i toppolitiken på allvar när han utsågs till Socialförsäkringsminister, en post han hade fram till 2014. Efter valet blev han partiets ekonomiskpolitiske talesperson – innan han blev partiledare var han alltså Moderaternas finansministerkandidat. 

I början av Kristerssons tid som partiledare hade Moderaterna stora framgångar i opinionen, men har sen gått neråt i mätningarna. Nu under sommaren 2018 ligger M på ungefär 20 procent i opinionen. Det kan jämföras med det förhållandevis dåliga valresultatet på 23,3 procent från 2014. 

Däremot är väljarnas förtroende för Kristersson högt, i vissa mätningar är han till och med den partiledare som har högst förtroende bland svenska folket. 

Mådde inte alltid så bra

Ulf Kristersson föddes 1963 i Lund men är uppväxt i Eskilstuna. Nu för tiden bor han i Strängnäs. För Nyheter24 berättade han 2017 så här om sin tonårstid: 

– Jag mådde nog som de flesta andra tonåringar, oftast bra men inte alltid.

På fritiden gillar han att springa långt, inför partiledardebatter laddar han upp med att springa drygt en mil. 

Ulf Kristersson uppger också att han är ett stort Kent-fan, men när han fick frågan i Fördomspodden vilken som var hans favoritlåt med bandet kunde han inte nämna en enda låt. 

Moderaterna har som regel att partiledaren ska tjäna lika mycket som statsministern, vilket gör att Ulf Kristersson har en sammanlagd månadslön på drygt 170 000 kronor. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Moderaterna i höst?
Tack för din röst!