Tisdag 25 Jan
Stockholm

Har du förtidsröstat? Så gör du om du ångrar dig

Valsedlar för flera olika partier.
Den 22 augusti kan du börja förtidsrösta. Foto: TT

Du vet väl att du inte behöver lägga din röst på valdagen, utan istället rösta ett par veckor innan? Så här gör du för att förtidsrösta!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu är det faktiskt inte speciellt långt kvar. Valdagen den 9 september drar sig allt närmare, och Sverige är i spänd förväntan. 

Vem ska vinna? Vilka blir störst? Kommer något parti att åka ut ur riksdagen? Eller kommer kanske ett nytt komma in? Kommer Sverige få en ny statsminister, och i så fall vem?

Ja, det lär onekligen bli en spännande kväll den 9 september, men du vet väl att du kommer kunna börja rösta redan ett par veckor innan?

Ja! De flesta väljer att rösta på själva valdagen, men det går alldeles utmärkt att rösta innan om man tycker det passar bättre eller om man kanske har andra planer eller är bortrest just den 9 september. 

När kan man förtidsrösta?

Den 22 augusti fram till valdagen kan du gå och rösta. Exakt hur vallokalerna har öppet fram till valdagen varierar från kommun till kommun, men varje kommun måste ha minst en öppen vallokal från och med 22 augusti. Här kan du läsa mer om vad som gäller i just din kommun.

Men hur gör man då? För att rösta måste du ha med dig ditt röstkort och giltlig ID-handling (alltså pass eller körkort eller liknande). Om du inte har någon ID-handling måste någon som kan intyga din identitet följa med. 

När du väl är i vallokalen fungerar det precis som om du skulle rösta på valdagen, alltså att du stoppar en valsedel i ett kuvert och lämnar till personen som ansvarar för att ta emot röster, alltså röstmottagaren. 

Du kan rösta i riksdagsvalet, kommunvalet och i landstingsvalet. Mer information om skillnaderna mellan de olika valen hittar du här.

Om du bor utomlands och inte kommer komma hem innan valdagen kan du faktiskt rösta redan nu. För att göra det går du till svenska konsulatet eller ambassaden där du bor. Mer info om det finns på Valmyndighetens hemsida. 

Vad händer om man ångrar sig?

Har du förtidsröstat och sedan insett att du la dina röster på helt fel partier? Oroa dig inte – du kan faktiskt ångra dig om du har förtidsröstat. 

Och det är lätt att fixa. Du går helt enkelt till vallokalen som vanligt på valdagen och röstar igen. De som räknar rösterna kommer då att upptäcka att du röstat två gånger, och din förtidsröst blir ogiltig. Lätt som en plätt! Tänk bara på att du inte kan förtidsrösta två gånger, eller rösta två gånger på valdagen. Ångerrösten räknas bara om du förtidsröstar och sedan röstar igen på valdagen.

Ska du förtidsrösta?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela