Nya regler för dig som ska resa.
Den nya lagen börjar gälla 1 augusti. - Foto: Pixabay/TT

Allt du behöver veta om nya paketreselagen

Nu börjar en helt ny reselag gälla – här är allt du behöver veta om paketreselagen.


Nu är hösten snart här, och då vill många passa på att resa utomlands på en trevlig statsweekend eller en vecka på stranden. Men du vet väl att en ny lag för paketresor börjar gälla nu? Här är allt du behöver veta!

Den 1 augusti 2018 börjar en ny lag gälla för paketresor och charterresor. Men vad innebär den nya lagen? Här är allt du behöver veta. 

Vilka resor gäller nya lagen?

Med ”paketresor” menas resor som varar längre än 24 timmar, som har minst en övernattning och som innehåller minst två ”resetjänster”. 

Med resetjänster menas trasport, boende, aktivitet eller hyra av fordon. Alltså; om hotell och resa ingår i resan räknas det som paketresa. Dock räknas inte att boka en hytt på en färja som paketresa, bara transport. 

Nya krav på arrangören

Nya lagen innebär i korthet att arrangören, alltså den som sålt resan till dig, får ett mycket större ansvar än vad som gäller idag. 

Bland annat måste du som resenär kunna avboka resan innan den påbörjats, du ska också kunna ställa krav på att du faktiskt får allt du blivit lovad på förhand. Om du avbokar en resa sent kan dock arrangören ta ut en avgift för det, men måste kunna visa varför avgiften är rimlig. 

Arrangören måste också bli tydligare när det gäller kontaktuppgifter och fungerande telefonnummer. 

Arrangören ska också vara tydlig med vilka resor, vilket typ av boende och vilken mat som ingår i bokningen. 

Du ska också garanteras att få pengarna tillbaka om företaget du bokat hos skulle gå i konkurs. 

Ersättning vid inställt flyg

En stor förändring är att nya lagen nu kräver att researrangören ska fixa boende när det blir problem med hemresan, till exempel att flygresan blir inställd. Arrangören ska också hjälpa dig om du hamnar i svårigheter – om du själv är ansvarig för att du hamnat i svårigheten har dock arrangören rätt att ta betalt för att de hjälper dig. 

Du kan också få ersättning om en del av resan uteblir eller ställs in. 

Lagen börjar alltså gälla den 1 augusti 2018, och är en anpassning efter EU-direktiv.

Är du trött på värmen? Här är några resemål där det är kallt och skönt just nu!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kände du till nya lagen?
Tack för din röst!