Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vill vi verkligen ha det som i Danmark ?

- 01/08/2018, 11:52 -

"Förlåt Danmark, men det här är så himla dumt". Karl Anders Lindahl skriver om vad som händer när blind populism blir lagstiftning.

Idag är det den första augusti – och idag blir vårt grannland Danmark ett annat typ av land. Det är nämligen idag som den kontroversiella lagen mot burka och niqab på offentliga platser införs. Det är idag danskarna verkar ha gett upp om en sansad lagstiftning. 

Jag ska förklara varför det här är så konstigt – och fel. 

Det kan ju tyckas rimligt att förbjuda folk från att täcka ansiktet på offentliga platser. Och ja, av säkerhetsskäl är det ju inte orimligt att man vid vissa tillfällen har maskeringsförbud – till exempel vid våldsamma demonstrationer. 

Men den lag som införs i Danmark handlar såklart inte om säkerhet – det är ren och skär populism som letat sig in i lagstiftningen. 

Det positiva är att vi här i Sverige kan nu titta på Danmark och se hur vi absolut inte ska göra.

Som tur är finns det danskar som kan belysa hur dumt det blir när lagstiftningen tappar förståndet. 

Kvällstidningen Ekstra Bladets chefredaktör Poul Madsen till exempel – som idag arrangerar ett stort maskeradtåg i Köpenhamn, där han uppmanar folk att bära niqab. 

Enligt den nya lagen kan det nämligen vara straffbart att bära niqab, motorcykelhjälm, heltäckande klädsel, lösskägg och vissa typer av hattar – om man inte är på väg till maskerad. 

Madsen uppmanar nu folk att ta på sig alla möjliga typer av masker som niqaber, elefanthuvuden och lösskägg för att demonstrera mot "politikernas hyckleri". Om de blir stoppade ska de bara säga att de är på väg till en maskerad. 

Vi tar det igen. Det är okej att ha på sig niqab om man ska till maskerad. I Danmark får man alltså klä ut sig till muslim, men det är inte nödvändigtvis okej att vara muslim. 

Det är okej att ta på sig ett lösskägg och säga att man är mördarsektledaren Charles Manson om man ska på fest. Om man inte ska på maskerad får man dock inte klä ut sig till Charles Manson. 

Men. Vad händer om du är på väg till en maskerad men att polisen anser att folk inte riktigt verkar ha tillräckligt kul och man därför klassas som "social sammankomst"? Blir man bötfälld då? Eller vad händer om man bär niqab och råkar hamna på ett superskoj kalas? Har man undkommit lagen då?

Att bryta mot lagen kan som mest ge 10 000 kronor i böter. Dansk Folkeparti vill att den skyldige ska dömas till fängelse. Med andra ord kanske det är bäst att lämna motorcykelhjälmen hemma om du ska hoja igenom Köpenhamn.  Det är så att man tycker synd om danskar som vill ha en sansad politisk debatt.

Förlåt Danmark, men det här är så himla dumt. 

Det är så här det blir när blind populism och lullig identitetspolitik ska försöka omformuleras till lagstiftning. Det funkar inte. Låt oss slippa det i Sverige. 

Vill du ha lösskäggsförbud?