Stockholm

Hårda interna strider i Muf: "Har inget förtroende för Dousa"

Benjamin Dousa talar inför Muf-medlemmar. Över bilden ligger en Muf-logga med en spricka i.
Benjamin Dousa utmanas nu.

Striderna inom Moderaternas ungdomsförbund hårdnar. Nu menar flera att det blir svårt för Benjamin Dousa att sitta kvar som ordförande.


Läs mer

De senaste dagarna har Moderaternas ungdomsförbund Muf skakats av skandaler och anklagelser om trakasserier, övergrepp och mobbing. 

Men vad är det egentligen som just nu händer i Sveriges största politiska ungdomsförbund, som varje år får över två miljoner kronor i statligt bidrag? Nyheter24 har pratat med flera högt uppsatta medlemmar och personer med god insyn i Muf. 

Och fram kommer en bild om stora mängder sprit, maktmissbruk, lögner, nepotism och en kultur som systematiskt fryser ut kvinnor och alla som uppfattas som besvärliga. 

Att två kvinnor lämnat förbundet, på grund av att de ansåg att deras anklagelser om övergrepp inte tog på allvar, skulle bara bli början på den skandal som Muf just nu genomgår. 

Efter att tidningen Dagens Opinon skrev om händelserna hoppade riksmedia strax på. Kritiken inom Muf växte, och allt fler ville att ordföranden Benjamin Dousa skulle gå ut och kommentera. 

Men när ett skriftligt svar väl kom menade många att det var för lite och för sent. I en stängd Facebook-grupp för Muf-medlemmar haglade kritiken mot Benjamin Dousa och förbundets förste vice ordförande Sofia Fölster. Särskilt kritiserat var skrivelsen om att Muf ska ha ett "tjejnätverk" för att diskutera övergrepp.  

”Det var ett synnerligen byråkratiskt uttalande”, skriver en medlem i gruppen. ”Hur är ett tjejnätverk en konkret åtgärd gällande sexuella övergrepp?”, skriver en annan.  

En av dem som är mest kritisk är Alexandra Wallin, ordförande i mycket tunga skånska lokalförbundet Muf Kävlinge. 

– Det är pinsamt. Man försöker bortförklara anklagelser. Om två tjejer lämnar på grund av sextrakasserier måste man ta det på allvar. Det här tjejnätverket man skapat är ett skämt. Det är killarna som är svin, men det är tjejerna man ska flytta och skapa ett nätverk åt, säger Wallin till Nyheter24. 

"Har inget förtroende för Dousa"

Alexandra Wallin går så långt att hon menar att Benjamin Dousa inte längre kan vara ordförande för Muf. 

– Jag har inget förtroende för Benjamin som förbundsordförande, jag vill inte att han kandiderar om till posten. Vi kan inte fortsätta offra kvinnor på det här viset, det måste ske en förändring.

Hon menar också att det är dags för Moderaterna att gripa in i koflikten i Muf. 

Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer måste sätta ner foten och visa att det inte är acceptabelt att skydda våldtäktsmän och tysta ner. Det måste bli konsekvenser direkt.

Ulf Kristersson tillsammans med Benjamin Dousa (Magnus Hjalmarson Neideman/TT)

"En sjuk kultur"

Men Wallin är långt ifrån ensam om kritiken. En annan person med mycket god insyn i Muf och som tidigare var aktiv i förbundet pratar om en "sjuk kultur" som nedvärderar kvinnor. 

– Tjejer ska vara glada och snygga och vara med på bild, killar ska vara allvarliga och lägga fram skarpa förslag. Den kulturen finns även i Moderaterna, säger källan till Nyheter24.

För att hålla kvar vid makten mobbas "besvärliga" personer bort och ersätts av kompisgäng utan intresse för politik som mest vill "festa med kändisar". Källan berättar också att rykten sprids om kvinnor som vågar berätta om övergrepp, och att de kallas för "slampor" och "horor" bakom stängda dörrar. 

– Det finns många som inte har något förtroende alls för Benjamin Dousa. Han kommer få det svårt att bli omvald. För honom handlar allt om att behålla makten och säkra 51 procent i förbundet, han har inte tid att bry sig om förbund som redan röstar på honom, säger källan till Nyheter24. 

"Det dricks mycket sprit"

Men det handlar inte bara om maktkultur. Det finns också en hetsig alkoholkultur i Muf. På middagar har  Dousa själv öppnat "shot-fonder" dit medlemmar får swisha. Pengarna går sen till att köpa shots åt en medlem, till exempel någon som precis fyllt 18. 

– Det finns en destruktiv och hetsig alkoholkultur, det dricks sprit på ett annat sätt an vad det gjort tidigare, det blir en osund grabbighet. Det är Dousa som skapat den kulturen, säger en högt uppsatt företrädare i Muf till Nyheter24. 

Personen menar också att Dousa får svårt att sitta kvar i långa loppet, och att han har "en lång uppförsbacke". 

– För varje dag som går urholkas förtroendet för Muf som organisation och för Benjamin Dousa. 

Benjamin Dousa låter hälsa via sin presskontakt att han inte vill kommentera uppgifterna

Tror du Dousa kan sitta kvar?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.