Söndag 28 Nov
Stockholm

Vad vill partierna göra för klimatet? Här är allt du behöver veta

Vad vill partierna göra för klimatet?
En torkad yta, till höger fabriksskorstenar. Alla partiloggor ligger över bilden. Montage. Foto: TT

Bensinpriser, flygskatt och miljösatsningar. Hur ser partiernas inställning till klimatet ut? Och vad vill de göra för miljön i framtiden? Här är en snabb sammanställning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Valdagen den 9 september rycker allt närmare. Samtidigt lär miljöfrågan bli en av de hetaste frågorna efter den varma sommaren. Men vad tycker egentligen partierna om miljön? Och vad vill de föra för klimatet??

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill ha en statlig investeringsbank där företag kan låna pengar för att genomföra miljösatsningar. Man vill också införa en vägslitage för tunga lastbilar och flygskatt. Man vill istället satsa på kollektivtrafik och cykelbanor. 

Socialdemokraterna

Pratar om en vision och Sverige som en ”fossilfri välfärdsnation”. Socialdemokraterna vill satsa mer på tågen och öka stödet till fattiga länder för att utvecklas åt ett miljövänligt håll. 

Man vill också ha en flygskatt för att minska flygandet.

– Det är orimligt att flyget som är det klimatfarligaste transportslaget inte betalar några klimatskatter. Nu har flyget en fördel jämfört med bil och tåg men även flyget måste bära sina miljökostnader, har finansminister Magdalena Andersson sagt till Dagens Industri

Miljöpartiet

Miljöpartiet vill höja flygskatten och helt avskaffa fossildrivna bilar till 2030. Man vill också satsa på höghastighetståg och rensa upp i Östersjön. På sikt kan MP tänka sig förbjuda plastpåsar. Vill se en höjning av både bensin- och dieselskatten. 

Centerpartiet

Vill ha noll utsläpp av växthusgaser år 2040. 2030 ska bara bilar som går på förnybart och el säljas i Sverige. 

Centerpartiet vill steg för steg öka andelen förnybart bränsle i flyget, men avskaffa flygskatten. 

Liberalerna

Vill ha en övergripande europeisk flygskatt, men avskaffa den flygsakatt regeringen infört. Liberalerna vill ha en avgift på plast på EU-nivå och avskaffa skattelättnader på fossila bränslen, och avskaffa miljöbilsbonusarna. 

Kristdemokraterna

KD höja skatten på miljöförstörande verksamhet och ha skatter på plastpåsar. Man vill också skärpa straffen för miljöbrott och satsa pengar på Östersjön.

Man vill avskaffa flygskatten och istället ha satsningar på mindre flygplatser för att gynna glesbygden. 

Moderaterna

Vill avskaffa flygskatten, men kan tänka sig ett system med start- och landningsavgifter för flygplan beroende på typ av bränsle. 

Man vill inte höja bensinskatten, utan istället har ett bonus-malus-system när man köper bil. M vill också satsa på att få bort rester av läkemedel i avloppsvattnet.

Sverigedemokraterna

SD vill sänka bensinskatten och kraftigt sänka dieselskatten, och samtidigt satsa på teknikutveckling. 

Åkesson förnekar också att det varma vädret som drabbat stora dela av världen med rekordhöga temperaturer skulle ha något med världens klimat att göra. 

Sverigedemokraterna vill skydda svenska skogen och öka återvinningen för plast. 

Tycker du klimatpolitik är viktigt?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela