Torsdag 26 Maj
Stockholm

Alternativ för Sverige-toppen Martin Hagwall sprider antisemitism

Martin Hagwall
Martin Hagwall är riksdagskandidat för Alternativ för Sverige. Foto: Privat

Martin Hagwall, en av topparna i nystartade partiet Alternativ för Sverige, har ertappats med att klistra upp antisemitiska klistermärken i kollektivtrafiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under sommaren och våren har nystartade Alternativ för Sverige, som startats upp av en grupp avhoppade och uteslutna sverigedemokrater, fått stor uppmärksamhet. Partiet menar att man är ett radikalare alternativ till Sverigedemokarterna, och satsar på att komma in i riksdagen redan i höstens val. 

Men nu sprids en video på Facebook, där en av partiets absoluta toppar ertappas med att klistra upp antisemitiska klistermärken på ett pendeltåg i stockholmsområdet. Det är partistyrelseledamoten och riksdagskandidaten Martin Hagwall som syns på videon. 

Enligt kvinnan började Hagwall med att störa mannen som satt bredvid honom, för att sedan sätta upp ett klistermärke på rutan. 

Klistermärkena är en antisemitisk karikatyr, en så kallad "judisk näsa". I högerextrema och nazistiska kretsar används symbolen för att svartmåla judar och sprida konspirationsteorier om att världens styrs av en judisk konspiration. 

När Hagwall får frågan varför han satte upp klistermärket förnekar han inte att det är en viss grupp människor han vill uppmärksamma. 

– Det är en näsa som är väldigt typisk för en viss typ av människor, säger Hagwall i videon. 

Kvinnan som filmar frågar då vad för typ av människor han menar.

– Det är det du ska fundera på ett par minuter, säger Hagwall då. 

Efter detta blir Martin Hagwall högljudd och verkar inte vilja prata med kvinnan längre. 

Enligt Dagens Nyheter, som också skrivit om händelsen, säljs klistermärkena av den högerextrema organisationen Nordisk Alternativhöger, en rörelse som tidigare har hyllat Alternativ för Sverige och partiledaren Gustav Kasselstrand

Tidigare i vår frågade Nyheter24 vad Kasselstrand ansåg om stödet från den nazistiska gruppen. 

 – Jag ser ingen anledning att vare sig fördöma eller berömma deras verksamhet, jag fokuserar helt på Alternativ för Sverige. Vad andra gör får stå för dem. Vi har inga formella band till någon organisation, sa Kasselstrand till Nyheter24 då. 

Nyheter24 har vidd upprepade tillfällen sökt både Gustav Kasselstrand och Martin Hagwall – utan resultat. Men till Dagens Nyheter säger Gustav Kasselstrand att han ska ta upp det inträffade med Hagwall. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela