Tisdag 30 Nov
Stockholm

Det här händer om du röstar blankt i riksdagsvalet 2018

Vad händer om man röstar blankt i valet?
Nyheter24 reder ut vad det betyder att rösta blankt i valet. Foto: Henrik Montgomery/TT/Shutterstock

Snart är det dags att gå och rösta i riksdagsvalet 2018. Men vad händer egentligen om man skulle rösta blankt i höstens val?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kanske har du redan fått hem ditt röstkort eller så kommer det trillat ner i brevlådan vilken dag som helst nu. 

För ja, riksdagsvalet 2018 närmar sig med stormsteg och den 9 september är det alltså dags att rösta. Men man kan faktiskt välja att gå och rösta innan det, för från och med den 22 augusti och fram till valdagen så kan du förtidsrösta. Vill du läsa mer om hur det går till? Då kan du göra det här.

Den 9 september är det dags att gå och rösta i riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet och lokalerna öppnar klockan åtta på morgonen och stänger klockan sex på kvällen. I din vallokal så kommer det finnas valsedlar i tre olika färger – de gula är för riksdagsvalet, vita är för kommunvalet och de blåa är alltså för landstingsvalet. 

En blank röst

Sen kommer det även att finnas blanka valsedlar. Men vad händer egentligen om man skulle rösta blankt i höstens val? Om man går och röstar med en tom valsedel, alltså att man röstar blankt, så kommer den att räknas som en ogiltig röst, enligt Valmyndigheten. Vilket kanske inte är så bra? 

En blank (och ogiltig) röst kan därför inte heller påverka fördelningen av mandat mellan de olika partierna. Hur många som röstar blankt i valet redovisas av länsstyrelserna och Valmyndigheten vid en slutliga sammanräkningen. 

När du får hem ditt röstkort så kommer du få reda på var du ska rösta, om du inte redan vet det. Skulle du av någon anledning inte ha fått hem något röstkort eller behöver få ett nytt så är det Valmyndigheten du ska kontakta.

Något som är viktigt att ta med sig när det är dags att rösta är legitimation – för annars får du inte rösta. 

Här kan du läsa om andra viktiga datum inför det kommande valet som du måste koll på.

Kommer det bli första gången du röstar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela