Tisdag 30 Nov
Stockholm

Hanif Bali poserar med vapen på grundskola – möter stark kritik

Jan Björklund riktar kritik Hanif Bali efter att Hanif Bali poserat med ett automatvapen på en grundskola.
Jan Björklund riktar kritik mot Hanif Bali efter att Bali poserat med ett vapen på en grundskola. Foto: TT. Foto: Erik Mårtensson / Emma-Sofia Olsson, Unsplash (Montage)

Hanif Bali lade i fredags upp en bild på Twitter där han poserar med ett automatvapen på en skjutbana tillhörande en grundskola. Nu möter han stark kritik från statsminster Stefan Löfven och Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under det senaste året har det stormat en hel del kring Hanif Bali. Riksdagsledamoten lämnade i våras uppdraget som ledamot i Moderaternas partistyrelse efter att han då som nu, lagt upp en kontroversiell bild på Twitter. 

Det hela, som skulle nystas upp till något av en skandal, började efter att Dagens Nyheter gjorde ett avslöjande om Utrikesdepartementet. Det visade sig att Utrikesdepartementet hade misstankar om att en främmande makt under en tid hade avlyssnat mejlkonversationer mellan departementet och svenska journalister. 

Utrikesdepartementet menade att någon begärt ut mejlkonversationen i syfte att skrämma och underminera svenska journalister som skrev om rysk påverkan i Sverige. 

Det visade sig sedan att mejlen, enligt DN, begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Samma mejl dök sedan upp som en skärmdump på Hanif Balis Twitter. 

Du kan läsa mer om hela händelseförloppet här.

"Omdömeslöst"

Och nu möter Hanif Bali kritik igen. Denna gång efter att han lagt upp en bild på sig själv med ett vapen i handen på Högsätras grundskola i Stockholm. I bildtexten skriver han: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.”  

Hanif Bali poserar med ett vapen på en grundskola. Bildkälla: Twitter

Kommer efter att KD-medlem poserat med vapen

Balis bild som svar på den kritik som Kristdemokraternas Sara Skyttedal fått efter att hon poserat med vapen. Kritiken mot Skyttedal kommer från Amanda Sokolnickipolitisk redaktör på DN. Amanda Sokolnicki påpekar att det är väldigt hycklande av KD att rikta stark kritik mot vapenvåld och sedan själva posera med vapen på sociala medier. 

Twitterinlägget som mötte kritik av DN. Bildkälla: Twitter

"Har gått över alla gränser" 

Någon som nu riktar stark kritik mot Hanif Bali och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är statsminister Stefan Löfven.

– Var är ledarskapet är i Moderaterna någonstans? Här får Liberalernas ledare gå ut och säga att det är omdömeslöst, men från Moderaterna är det alldeles, alldeles tyst, säger Löfven angående händelsen. 

Statsminister Stefan Löfven riktar hård kritik mot Ulf Kristersson. Foto: Christine Olsson / TT

Löfven menar även att Hanif med sitt inlägg har "gått över alla gränser".  

– När vi pratar om behovet av att stå upp för pressfriheten, en fri och granskande media, då kan en moderat riksdagsledamot bete sig på detta sätt. Det är fullständigt utanför alla gränser, fortsätter han i en intervju med Aftonbladet

Jan Björklunds kritik mot Bali

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund riktar stark kritik mot Bali. På Twitter svarar Jan Björklund på Hanif Balis tweet: 

"Jag har arbetat med vapen i många år. Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad”


Jan Björklund riktar kritik mot Hanif Bali. Bildkälla: Twitter

Någon som också kritiserar inlägget är polisen Viktor Adolphson som arbetar som yttre befäl på Södermalm polisen i Stockholm. 

”Nu ska man inte övertolka allt. Men instämmer, det gav obehagliga associationer till skolskjutningar. Trodde dock det mest var jag som var yrkesskadad.” skriver han på Twitter angående Hanif Balis bild. 

Ber om ursäkt

Efter kritiken från Viktor Adolphson svarade Bali med en ursäkt. 

”Beklagar verkligen att bilden gett sådana associationer, det ville jag verkligen inte ge. Poängen är att svenskt skytte, precis som innebandy och andra sporter är en del av svenska föreningslivet. I detta fallet råkade skyttebanan ligga i källaren till gympasalen till en skola”, skriver han på Twitter.


Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela