Michael Svensson, Moderaterna, avgår efter avslöjande.
Efter Aftonbladets avslöjande avgår nu moderate riksdagsmannen Michael Svensson. - Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT, Pixabay

Efter avslöjandet om felaktiga ersättningar: Nu avgår M-toppen

Efter en omtumlande vecka skakas moderaterna av ännu en skandal. Aftonbladet avslöjar att moderate riksdagsledamoten Michael Svensson har tagit ut tusentals kronor i milersättning – när han i själva verket varit på utlandssemester.


Idag skakas Moderaterna efter ett avslöjande av Aftonbladet. Det visar sig att riksdagsledamoten Michael Svensson tagit ut stora summor pengar i form av milersättning från resor i Sverige – när han i själva verket varit utomlands. 

Sedan 2014 har Michael Svensson kvitterat ut en tredjedels miljon kronor i bilersättning, ersättning som betalats av skattebetalare och som sedan, till viss del, använts för privata utgifter. Sammanlagt ska Michael ha krävt felaktig ersättning för 580 mils bilresor och fått ut en större ersättning än någon annan riksdagsledamot fått under fyra års tid. 

Och under måndagskvällen meddelade han att han lämnar politiken: 

– Jag har kommit fram till att det enda riktiga beslutet är att jag inte ställer upp i valet och att jag stryks från samtliga listor, säger Svensson till Hallands Nyheter.

Michael, som kommer från Falkenberg är riksdagsledamot för Moderaterna men även ledamot i Utbildningsutskottet och i Europarådets svenska delegation.

Vad gäller anledningen till att han angivit felaktiga resesträckor menar han själv att det handlar om "slarv" och att han inte handlat medvetet. Han menar också att han ska betala tillbaka pengarna. 

”Har jag begått fel, ska detta givetvis rättas till. Jag kan enbart skylla på misstag och slarv, inget annat. Jag har inte varit tillräckligt noggrann när jag gjort reseräkning och inte stämt av tillräckligt bra gentemot min almanacka. Det beklagar jag djupt”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet. 

Resa i Asien

I några veckor under december förra året och januari i år var Svensson på en privat resa i Sydostasien. Och trots att han postade inlägg från resan både den 31 december och den 13 januari satte han upp en rad körsträckor i Sverige.

Han påstod bland annat att han hade kört 1 040 kilometer mellan Falkenberg och Stockholm, och även att han gjort resor till Göteborg, Jönköping och Borås.

Och liknande, felaktiga resor, har rapporterats från Svensson vid åtta olika tillfällen. Ersättningen som han fått ut för resor som inte gjorts ligger på 15 000 kronor. 

Gjorde inte avdrag 

I avslöjandet visar det sig också att Michael ett flertal gånger valt att inte göra avdrag för sin flickväns boende under politikerveckan i Almedalen.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt att jag inte har gjort det. Det är en ren och skär obetänksamhet och dumhet, säger Svensson i en intervju med Hallands Nyheter.

Det var under ett möte med Moderaternas kretsstyrelse och den tilltänkta fullmäktigegruppen i Falkenberg som Svensson gjorde tillkännagivelsen om sin avgång. 

– Jag har kommit fram till att jag gör mer skada än nytta för mitt parti som jag varit medlem i sedan 1970-talet, sa Svensson då till Hallands Nyheter

Men han ville i intervjun med Hallands Nyheter också förtydliga att han går med rak rygg och inte har något att skämmas för.

En annan moderat riksdagsledamot som varit i blåsväder denna vecka är Hanif Bali, efter att han lagt upp en bild där han poserar med ett vapen. Mer om det kan du läsa här. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gjorde han rätt val?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.