Sola på stranden, sola i solarium.
Den 1 september blir det 18-årsgräns på alla solarium i Sverige. - Foto: Unsplash/Pixabay

Nya lagen: Nu blir det 18-årsgräns på solarium

Från och med den 1 september instiftas en 18-årsgräns på alla solarier i Sverige. Lagändringen kommer efter ett initiativ att minska hudcancer.


Från och med nästa månad kommer man att behöva vara 18 år fylld för att få sola solarium. Den nya lagen, som träder i kraft från och med den 1 september, kommer som ett hårt slag för solarieföretagare.

Resonemanget bakom den nya lagstiftningen är att regeringen vill minska fallen hudcancer i landet.

Idag finns det cirka 500 kosmetiska solarier i Sverige och många av dessa kommer att tvingas lägga ner sina verksamheter. Eftersom att det kostar väldigt mycket att investera i ny teknik går majoriteten av inkomsten hos många mindre solarier till just utrustning. Och med tanke på den minskade klientelet som den nya lagen kommer att innebära blir det ännu svårare för dessa företag att gå runt. Det menar solarieägaren Tommy Attar.

– Vi har investerat flera miljoner på att utforma en egen app som med hjälp av mobilt bank-ID kontrollerar våra gästers ålder, säger han till SVT. 

Strålning extra farligt för unga

Varje år dör cirka 500 människor av hudcancer i Sverige och enligt Socialstyrelsens cancerstatistik är strålning extra farligt för unga, enligt SVT. Enligt forskning ökar chansen att drabbas av hudcancer med hela 75 procent för den som börjar sola regelbundet innan 30 års ålder.

Efter den första september kommer det alltså att vara brottsligt att låta någon som är under 18 år sola på ett yrkesmässigt drivet solarium. Och det är kommunerna som får i uppdrag att hålla koll på att lagen efterföljs. De som bryter mot lagen kan få böter eller upp till sex månaders fängelse.  

– Vi kommer att göra regelbundna inspektioner och vi har även rätt att göra så kallade testköp, då vi försöker få in en minderårig, säger miljöinspektör Chatrin Molin på Norrhälsinge miljökontor i Hudiksvall, till SVT. 

Flera andra länder

Regeländringen kommer efter ett tiotal andra länder som redan infört en 18-årsgräns, bland annat Norge och Finland. I Brasilien och Australien har man gått så långt att man redan infört totalförbud mot "kosmetiska solarier".

Tidigare i år infördes också den så kallade rattsurfingslagen och redan nu har hundratals hunnits åtalas. Läs mer om rattsurfing här. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det vara 18-årsgräns på solarium?
Tack för din röst!