Den 9 september hålls det val i Sverige.
Sverigedemokraterna öppnar upp för att stoppa kvotflyktingar till Sverige. - Foto: Tore Meek NTB scanpix/TT & Stefan Jerrevång TT

Sverigedemokraterna vill stoppa kvotflyktingar till Sverige

I snart 70 år har Sverige tagit emot så kallade kvotflyktingar, alltså särskilt utsatta flyktingar, via FN:s flyktingorgan UNHCR. Detta kan dock komma och ändras om Sverigedemokraterna får sin vilja igenom.


Med mindre än två veckor kvar till valet så väljer Sverigedemokraterna att spänna på musklerna och går ut med infon att de vill stoppa mottagandet av kvotflyktingar.

Det är nämligen så att Sverige har, sedan 1950, tagit emot så kallade kvotflyktingar. Alltså människor på flykt som anses vara i behov av skydd. Personerna blir utvalda av FN:s flyktingorgan och får därefter flytta till ett annat land. Sedan 2015 är det beslutades det att antalet platser för kvotflyktingar skulle utökas från 1 900 personer till 5 000.

Detta är dock något Sverigedemokraterna vill ändra på. Deras förslag ingår i partiets kommande valmanifest som kommer att offentliggöras närmare valet.

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler. Bild: Claudio Bresciani TT

– Principiellt tycker vi att kvotflyktingsystemet är något bra. Men vi har också varit tydliga med att det här förutsätter att vi har möjlighet att ta emot i Sverige. Det förutsätter att vi har ordning och reda i våra system. Under ett eller ett par års tid framöver ser inte vi att den möjligheten finns, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, till Aftonbladet.

Gjort en helomvändning

Beslutet kommer kanske lite som en chock då Sverigedemokraterna 2015 gick ut med att de faktiskt ville öka antalet kvotflyktingar för att visa att det finns lagliga vägar till Sverige.

– Redan då villkorade vi ökningen mot att man styrde upp mottagandet och sa att vi kan inte ta emot fler asylsökande utan hänvisar bara till en väg. Det har inte skett. Regeringen har ökat antalet kvotflyktingar samtidigt som vi fortsatt har ett asylmottagande i Sverige. Det är inte hållbart, säger Bieler till Aftonbladet.

Satsar en miljard kronor på att flyktingar ska återvandra

I samma valmanifest så vill Sverigedemokraterna istället satsa en miljard kronor på att flyktingar ska kunna återvända till sina länder.

  – Det här är riktat till de som är här legalt, antingen på uppehållstillstånd eller på medborgarskap, som inte har kommit in i samhället och hellre vill återvända till sitt hemland, säger Paula Bieler på frågan om hur det ska gå till rent praktiskt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi stoppa kvotflyktingar till Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.