Lördag 4 Dec
Stockholm

Sverigedemokraterna vill stoppa kvotflyktingar till Sverige

Den 9 september hålls det val i Sverige.
Sverigedemokraterna öppnar upp för att stoppa kvotflyktingar till Sverige. Foto: Tore Meek NTB scanpix/TT & Stefan Jerrevång TT

I snart 70 år har Sverige tagit emot så kallade kvotflyktingar, alltså särskilt utsatta flyktingar, via FN:s flyktingorgan UNHCR. Detta kan dock komma och ändras om Sverigedemokraterna får sin vilja igenom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Med mindre än två veckor kvar till valet så väljer Sverigedemokraterna att spänna på musklerna och går ut med infon att de vill stoppa mottagandet av kvotflyktingar.

Det är nämligen så att Sverige har, sedan 1950, tagit emot så kallade kvotflyktingar. Alltså människor på flykt som anses vara i behov av skydd. Personerna blir utvalda av FN:s flyktingorgan och får därefter flytta till ett annat land. Sedan 2015 är det beslutades det att antalet platser för kvotflyktingar skulle utökas från 1 900 personer till 5 000.

Detta är dock något Sverigedemokraterna vill ändra på. Deras förslag ingår i partiets kommande valmanifest som kommer att offentliggöras närmare valet.

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Paula Bieler. Bild: Claudio Bresciani TT

– Principiellt tycker vi att kvotflyktingsystemet är något bra. Men vi har också varit tydliga med att det här förutsätter att vi har möjlighet att ta emot i Sverige. Det förutsätter att vi har ordning och reda i våra system. Under ett eller ett par års tid framöver ser inte vi att den möjligheten finns, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, till Aftonbladet.

Gjort en helomvändning

Beslutet kommer kanske lite som en chock då Sverigedemokraterna 2015 gick ut med att de faktiskt ville öka antalet kvotflyktingar för att visa att det finns lagliga vägar till Sverige.

– Redan då villkorade vi ökningen mot att man styrde upp mottagandet och sa att vi kan inte ta emot fler asylsökande utan hänvisar bara till en väg. Det har inte skett. Regeringen har ökat antalet kvotflyktingar samtidigt som vi fortsatt har ett asylmottagande i Sverige. Det är inte hållbart, säger Bieler till Aftonbladet.

Satsar en miljard kronor på att flyktingar ska återvandra

I samma valmanifest så vill Sverigedemokraterna istället satsa en miljard kronor på att flyktingar ska kunna återvända till sina länder.

  – Det här är riktat till de som är här legalt, antingen på uppehållstillstånd eller på medborgarskap, som inte har kommit in i samhället och hellre vill återvända till sitt hemland, säger Paula Bieler på frågan om hur det ska gå till rent praktiskt.

Borde vi stoppa kvotflyktingar till Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela